Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Με πρώτο σταθμό την Αθήνα ξεκινά σήμερα το τελευταίο του ταξίδι, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα

Με πρώτο σταθμό την Αθήνα ξεκινά σήμερα το τελευταίο του ταξίδι, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα, με επόμενο σταθμό το Βερολίνο. Ένα ταξίδι με πολλά ουσιαστικά μηνύματα και συμβολισμούς, αλλά και ετεροβαρή περιεχόμενα, αφού το τοπίο που διαμορφώνει η εκλογή Τραμπ αλλάζει σχεδιασμούς και προτεραιότητες τόσο για την Ευρώπη, όσο και για καθαυτό το ταξίδι Ομπάμα. Δείτε Live την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει υπερεπενδύσει στην επίσκεψη Ομπάμα, με τα στελέχη της να δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι η επίσκεψη είναι καθοριστική τόσο για το χρέος, όσο και για το Κυπριακό, αλλά και για το Προσφυγικό. Και μπορεί ένα «φιλικό χτύπημα στην πλάτη» του Έλληνα πρωθυπουργού από τον απερχόμενο Πρόεδρο να έχει τη συμβολική του αξία, ωστόσο, οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι το «καλάθι πρέπει αν είναι μικρό», αφού το ελληνικό χρέος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι μείζον ζήτημα για την αμερικανική διπλωματία.
Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη γειτονιά μας να ανατινάζεται καθημερινά όλο και περισσότερο, με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό να κορυφώνεται, με κάθε πλευρά, όπως η Ρωσία του Πούτιν, να διεκδικεί καλύτερη θέση στην επόμενη ισορροπία, με την Τουρκία του Ερντογάν να αναζητά προκλητικά ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με το Κυπριακό στο επίκεντρο της ατζέντας και το ΝΑΤΟ ήδη στο Αιγαίο, είναι προφανές ότι η επίσκεψη αφορά πολύ πιο συνολικά περιεχόμενα και σχεδιασμούς από το ελληνικό χρέος.
Οι εν λόγω σχεδιασμοί μπορεί να έχουν τροποποιηθεί, όπως είναι προφανές, μετά την εκλογή Τραμπ, η οποία με τη σειρά της κλονίζει ποικίλες ισορροπίες, ωστόσο είναι δεδομένοι.
Στο Βερολίνο, που θα είναι ο επόμενος σταθμός του Ομπάμα, δύσκολα κανείς μπορεί να φανταστεί ότι με βάση όλα τα παραπάνω το θέμα του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα συζήτησης. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση θα αφορά από τη μια τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και πιέσεις και από την άλλη, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Όχι τυχαία η επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη από τους περισσότερους αναλυτές θεωρείται το διπλωματικό κύκνειο άσμα του απερχόμενου Προέδρου.
Την ίδια ώρα, η επίσκεψη Ομπάμα μετατρέπει την Αθήνα σε αδιάβατη πόλη, με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και απαγορεύεις συγκεντρώσεων, τις μέρες μάλιστα γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει το πρώτο crash test των σχεδιασμών Τόσκα και… CIA με πολλές συγκεντρώσεις εναντίον της επίσκεψης Ομπάμα και με την κυβέρνηση να «τρέμει» εικόνες που θα κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Το πρόγραμμα Ομπάμα
Στην δημοσιότητα δόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στην Αθήνα, που αφορά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς επίσης και το δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα υποδεχθεί σήμερα Τρίτη, 15 Νοεμβρίου και ώρα 13:30, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στις 14:30, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο θα έχει διευρυμένες συνομιλίες και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.
Τέλος, στις 19:30, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Παρακολουθείστε Live την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα
10: 07 Λίγο πριν τις 11 ώρα Ελλάδας αναμένεται να προσγειωθεί το Air Force One που μεταφέρει τον Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, πρώτο σταθμό του στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ
10:05 Dpa-AFX: Γιατί είναι η Ελλάδα τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ
Στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εκτός από τη Γερμανία, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, διότι έχει συμβολική και γεωπολιτική σημασία, σύμφωνα με το dpa-AFX (Οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων -στο οποίο συμμετέχει και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑ- και απευθύνεται στον τραπεζιτικό και εν γένει οικονομικό κόσμο και τα ΜΜΕ).
Η Αθήνα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Ο Ομπάμα θα αξιοποιήσει κατά φαινόμενα την πόλη αυτή σκηνικό για να εκφωνήσει μια πολιτική ομιλία-ορόσημο, η οποία θα αποτελεί την πολιτική του κληρονομιά. Η ομιλία του αυτή ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
ΟΜΠΑΜΑ ΑΘΗΝΑ
Ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα είναι για την παγκόσμια δύναμη ΗΠΑ σημαντική, διότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως στρατιωτική βάση. Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Σούδα της Κρήτης μια κεντρική αεροπορική και ναυτική βάση.
Πηγή: dpa-AFX (Οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων -στο οποίο συμμετέχει και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑ- και απευθύνεται στον τραπεζιτικό και εν γένει οικονομικό κόσμο και τα ΜΜΕ)
09:46 «Στον αντίποδα των πολιτικών της λιτότητας και των ασφυκτικών πολιτικών που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη οι πολιτικές Ομπάμα» αναφέρει σε ανάρτηση του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς για την επίσκεψη Ομπάμα
09:39 «Πολλαπλά εποικοδομητική» για την προώθηση μιας «δίκαιης» και «βιώσιμης» λύσης για το ελληνικό χρέος και για την επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση ότι θα είναι η σημερινή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην «Αυγή».
   Αναλυτικά, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην «Α» έχει ως εξής:
   «Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε σήμερα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια επίσκεψη της οποίας η σημασία υπερβαίνει τον προφανή συμβολισμό. Διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος όσο και για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για το Κυπριακό.
   Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι πολλαπλά εποικοδομητική και θα συμβάλει στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος, ενώ ταυτόχρονα θα επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
08:58 Κλειστή η έξοδος της Αττικής Οδου προς Κορωπί από τις 09:00 εως και τις 12:00 για την άφιξη του Προέδρου των ΗΠΑ
08:54 Στην «ατζέντα» των συνομιλιών θα βρεθούν πέρα από το ζήτημα του χρέους: το προσφυγικό (στήριξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, ενεργειακά και επενδύσεις.
08:28 Mε εντολή του Αττικάρχη της ΓΑΔΑ από τις 06:00 της Τρίτης απαγορεύονται όλες οι πορείες και συγκεντρώσεις στις διαδρομές που θα ακολουθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα και στις περιοχές στις οποίες θα κινηθεί.
Στο κέντρο της Αθήνας, σε κεντρικούς οδικούς άξονες αλλά και σε τμήματα δρόμων που ενώνονται με αυτούς -εντός αλλά και εκτός της λεγόμενης «κόκκινης ζώνης»- δεν θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες, εκτός από την Ομόνοια και τα Προπύλαια, σημεία στα οποία θα βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.
08:22 Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν από μισή ώρα και θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο με 150 ατόμων, που έχει φτάσει, από τις ΗΠΑ.
Ακόμα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του κ. Ομπάμα για τις μετακινήσεις του, ενώ μόνο η συνοδεία του και οι άνδρες ασφάλειας είναι περίπου 300 άτομα.
Από ελληνικής πλευράς, στα μέτρα θα συμμετάσχουν 4.500 άτομα, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποκλείουν περιοχές και δρόμους και θα παρέχουν κάλυψη με κάθε τρόπο.
08:01 «Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα η έλευση του Αμερικανού προέδρου, του κ. Ομπάμα, στη χώρα μας. Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM.
Προσέθεσε δε και τα εξής: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου, στην “Καθημερινή”, ότι αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που, πιθανόν, η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».
07:10 Ομπάμα: Ο Τραμπ θα διατηρήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους μας
Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε χθες ότι κατά την επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα θα διαβεβαιώσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο νεοεκλεγείς ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει τις βασικές στρατηγικές σχέσεις των ΗΠΑ με όλες τις χώρες, καθώς και με το ΝΑΤΟ.
ΟΜΠΑΜΑ ΑΘΗΝΑ
Μιλώντας πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ο Ομπάμα είπε ότι ένα από τα πιό σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κατά το ταξίδι του είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που μπορεί να ανησυχούν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα επί της υποψήφιας των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου