Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Φιμέ τζάμια: Ποια απαγορεύονται και με τι πρόστιμο κινδυνεύεις

Φιμέ τζάμια στο αυτοκίνητο: Ποια απαγορεύονται και με τι πρόστιμο κινδυνεύεις

Πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων προχωρούν στην τοποθέτηση φιμε τζαμιών κυρίως για αισθητικούς λόγους αλλά και διότι φιλτράρουν περισσότερο τις ακτίνες του ήλιου.

Ωστόσο αυτή η τοποθέτηση δεν θα πρέπει να παραβιάζει τον ΚΟΚ. Με βάση τη νομοθεσία, το εσωτερικό του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι ορατό από το εμπρός παρμπρίζ αλλά και από τα παράθυρα οδηγού-συνοδηγού. Το όριο συντελεστή διαπερατότητας του φωτός είναι συγκεκριμένο, οπότε πριν απευθυνθείτε σε κατάστημα τοποθέτησης αντηλιακών μεμβρανών, είναι καλό να γνωρίζετε τις ακριβείς προδιαγράφες.

Τα όρια συντελεστών για τα φιμέ τζάμια

1. Ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός των εγκεκριμένων υαλοπινάκων των κυκλοφορούντων οχημάτων καθορίζεται σε:
α) 75% για τον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα.
β) 70% για τους υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού.
γ) 70% για τους πίσω πλευρικούς υαλοπίνακες και τον οπίσθιο ανεμοθώρακα, εφόσον το όχημα δεν φέρει πλευρικούς καθρέφτες.

2. Εάν το όχημα φέρει πλευρικούς καθρέφτες, δεν υφίσταται ο περιορισμός του εδαφίου (γ) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ως προς το συντελεστή μετάδοσης φωτός των πίσω πλευρικών υαλοπινάκων και του οπίσθιου ανεμοθώρακα.

3. Υαλοπίνακας με ένδειξη «V» δεν εμπίπτει σε περιορισμούς αναφορικά με το συντελεστή μετάδοσης φωτός.

Πόσο είναι το πρόστιμο για πολύ σκούρα τζάμια

Η αστυνομία γνωρίζει επακριβώς τις προδιαγράφες και όπως διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που δίνει η ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώνονται αρκετές παραβάσεις για παράνομα φιμέ τζάμια. Όταν λοιπόν τοποθετεί κάποιος αντηλιακές μεμβράνες, θα πρέπει να υπάρχει και σχετικό χαρτί που να το πιστοποιεί. Σε περίπτωση που δεν το διαθέτει, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 80 ευρώ.

πηγή dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου