Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ο Τσίπρας ανακοινώνει επαναφορά στην 13η σύνταξη, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ΦΠΑ και φόρων

13η σύνταξη, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ΦΠΑ και φόρων: Με ανακοινώσεις μέτρων μόνιμου χαρακτήρα από το Ζάππειο απαντά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην χτεσινή πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη.


Στην σημερινή συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τέθηκαν επί τάπητος μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης των κοινωνικά αδύναμων και τα οποία θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στις 7 το απόγευμα. Όπως τόνισε και χτες ο πρωθυπουργός «Μόνιμα μέτρα για τους χαμηλόμισθους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα μεσαία εισοδήματα, για τη μεσαία τάξη, για την επιχειρηματικότητα. Αλλά αυτά στην ώρα τους. Δεν θα σας τα φανερώσω όλα εδώ», είπε από την Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας έναν άρωμα μυστηρίου.

Επίσης, για το κοινωνικό μέρισμα 2019, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας τα μέτρα στήριξης του κοινωνικού χαρακτήρα δεν θα είναι εφάπαξ παροχή αλλά μόνιμου χαρακτήρα και θα είναι συνέχεια της νέας οικονομικής πολιτικής που έχει χαραχτεί από την επομένη της εξόδου από τα μνημόνια και των μέτρων που εξαγγέλθηκαν και νομοθετήθηκαν μετά την ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έχει κλειδώσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%, μέτρο που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και θα τονώσει την δυναμική της αγορά ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου. Οι πληροφορίες μιλούν για σχεδιασμό που υπάρχει στο Μαξίμου για μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ , αλλαγή φορολογικών συντελεστών, καταβολή 13ης σύνταξης, μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και της εισφοράς αλληλεγγύης. Αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης οι πληροφορίες κάνουν λόγο για απαλλαγή για εισοδήματα μέχρι 30.000. Ωστόσο, φαίνεται ότι στο τραπέζι υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις όπου στο Μαξίμου τις κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τον ΦΠΑ, εξετάζεται η μείωση του μεγάλου συντελεστή από το 24% στο 22% και του μεσαίου από το 13%. Στο τραπέζι έχει πέσει και η επαναφορά της έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος κατά 1,5% εφόσον πληρωθεί εφάπαξ το ποσό. Κλείνοντας, τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται πως επηρεάζουν την δημοσιονομική πορεία της χώρα καθώς προέρχονται από το υπερπλεόνασμα του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου