Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ανησυχία μετά το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο - Η επόμενη μέρα στις αγορές

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά μετά το χθεσινό τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο ΑΘηνών όπου οι οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν στα όρια του "sell off", με τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι πιέσεις θα συνεχιστούν. Υπενθυμίζεται πως όλες οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν την Τετάρτη σημαντική πτώση: η Πειραιώς έκλεισε με -21%, η Eurobank με 14,7%, η ΕΤΕ με -5,49% της ΕΤΕ και η Alpha Bank με -3,28%, γεγονός που πυροδότησε πλήθος σεναρίων σε funds και χρηματιστηριακές εταιρείες.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό σημείωμα της Μorgan Stanley, οι πιέσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια. Ταυτόχρονα, η εταιρεία γράφει πως βρίσκει υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει διαφωνεί με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης στις αναλήψεις, καθώς εκτιμά πως αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες.
Καταλύτης για τη χθεσινή πορεία των τραπεζικών μετοχών ήταν η έκθεση που δημοσίευσε η HSBC σύμφωνα με την οποία υποχωρεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPEs με τρόπο που να είναι φιλικός προς τους μετόχους. Στην έκθεση επισημαίνεται πως τον Σεπτέμβριο η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, στην έκθεση τονίζεται πως "ενώ οι πρώτες δύο πτώσεις συνδέονταν στενά με το ελληνικό κράτος, αντανακλώντας τις φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της Ελλάδας στην πρώτη και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές στη δεύτερη, η υποχώρηση του Σεπτεμβρίου συντελέστηκε εν μέσω ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων".
Σύμφωνα λοιπόν με την HSBC, δεν είναι βέβαιο πως οι συστημικές τράπεζες είναι ικανές να διατηρήσουν την προ προβλέψεων κερδοφορία τους. Παράλληλα, η αγορά ανησυχεί επίσης πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους ("κοκκινα" δάνεια) με πιο κοστοβόρο τρόπο σε σύγκριση με αυτούς που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν.
Επιπρόσθετα, την πορεία των τραπεζικών μετοχών επηρέασε και έκθεση της Goldman Sachs βάσει της οποίας η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ παραμένει περιορισμένη.
Υπενθυμίζεται πως η ελεύθερη πτώση των τραπεζικών μετοχών οδήγησε χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών. Παράλληλα, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στην αγορά.
Αξίζει να σταθούμε και στη χθεσινή ομιλία του κ. Δραγασάκη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση της Folli-Follie και τις επιπτώσεις της στη χρηματιστηριακή αγορά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ομιλίας του «Η εκδήλωση για τα 25 χρόνια της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (ΣΟΛ) πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σοβαρά αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις όπως η περίπτωση της Folli-Follie θέτουν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τη φύση του ελεγκτικού επαγγέλματος, τον ρόλο και την ευθύνη του ορκωτού λογιστή, την επάρκεια των θεσμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τελικά την ίδια την κοινωνία».
Στο μεταξύ με σημερινή του ανάρτηση στο twitter o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης βάλλεται κατά της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τη σιωπή της για τη χθεσινή πτώση της αγοράς, ενώ μεταξύ άλλων σημειώνει πως «Δίπλα στο οικονομικό σορτάρισμα, παίζονται και πολιτικά παιχνίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου