Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ανείπωτη τραγωδία, θρήνος, όλεθρος από τους νεκρούς της φωτιάς στην Ραφήνα


Ανείπωτη τραγωδία, θρήνος, όλεθρος. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη δοκιμασία που περνάει η περιοχή της Αττικής το τελευταίο 24ωρο από την φονική φωτιά σε Ραφήνα, Μάτι, Βουτζά

Με το πρώτο φως της ημέρας επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τον απολογισμό από την φωτιά στην Ραφήνα, με νεκρούς να εντοπίζονται συνεχώς από διασώστες και την πυροσβεστική. 26 άνθρωποι αγκαλιασμένοι 30 μέτρα από την παραλία βρέθηκαν νεκροί.

Χαμένες ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και το φυσικό περιβάλλον άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Ραφήνας - Πικερμίου και ιδιαίτερα τον οικισμό Μάτι.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , νωρίς σήμερα το πρωί, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς δήλωσε ότι έχουν βρεθεί οι σοροί ακόμη 26 ανθρώπων (και μικρών παιδιών) σε σημείο της ακτής -και συγκεκριμένα στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Μάκρη, όπου προσπάθησαν να αποφύγουν την πύρινη λαίλαπα.

Ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε το φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές, είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του πως «ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Σκηνές σοκ μεταδίδει από το σημείο της τραγωδίας ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας. «Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες». Έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 50.

Επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο. Ο Έρυθρός Σταυρός επιβεβαιώνει ότι στην περιοχή «Αργυρά Ακτή» εντοπίστηκαν 26 επιπλέον σωροί.

Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Πικερμίου μιλώντας στο ΣΚΑΙ τονίζει ότι στην περιοχή «Αργυρά Ακτή» υπάρχουν επιπλέον 20 νεκροί. Ένας ακόμα πολίτης μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρει τον εντοπισμό 26 πτωμάτων ανάμεσα σε μία ταβέρνα, προσπαθώντας να προστατευτούν από την μανειώδεις φλόγες.

Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, με τον Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλου να επιβεβαιώνει ότι οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές ξεπερνούν τους 20.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» και πως «σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο».

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι από την Φρεγάτα «Έλλη» ανασύρθηκαν από την περιοχή της Αρτέμιδας 4 νεκροί, 3 γυναίκες και 1 παιδί, οι οποίοι για να σωθούν από τη μανία της φωτιάς έπεσαν στην θάλασσα και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία αγγίζουν τους 156 -ανάμεσά τους και 16 παιδιά- εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου