Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Κοινωνικό μέρισμα ολα τα νέα για τους δικαιούχους

«Το πιο σημαντικό μέρος του υπερπλεονάσματος προκύπτει από τα έσοδα από τα Ταμεία. Από την αύξηση των εσόδων. Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας οδήγησε στην αύξηση αυτή» τόνισε αρχικά η υπουργός Εργασίας.
Τα έγγραφα για το κοινωνικό μέρισμα
«Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αποκλειστικά η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων οδήγησε στο υπερπλεόνασμα».
«Η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση», υποστήριξε, ασκώντας κριτική στα όσα νωρίτερα είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου είχε υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα 6% του ΑΕΠ από το 2014 και μετά.
Δύο πυκνογραφημένες σελίδες στις οποίες καταγράφονται με τρόπο αναλυτικό τα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, διαμονής και άλλα) βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, κατέθεσε αργά απόψε στη Βουλή η κυβέρνηση διά της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι στα «ευάλωτα νοικοκυριά» υπολογίζονται στο σύνολό τους τα πρόσωπα που διαμένουν κάτω «από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 9000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος», και προβλέπεται αναλογική αύξηση του ποσου όταν ο αριθμός των μελών αυξάνεται.
Αντιστοίχως, η «αφετηρία» ως μέγιστο (για μονομελή νοικοκυριά) ως προς την ακίνητη περιουσία είναι τα 120 χιλ. ευρώ –βάσει της δήλωσης του ΕΝΦΙΑ-, οι 9000 ως προς τις καταθέσεις.
Aργά το μεσημέρι από του βήματος της Ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος προανήγγειλε τις αλλαγές - νομοθετικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την διανομή του «κοινωνικού μερίσματος». Αν και είχαν ήδη περάσει σχεδόν τρεις ώρες από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας – που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ψηφοφορία, οι αλλαγές αυτές παρέμεναν άγνωστες για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Το ίδιο συνέβαινε και με την αναγγελθείσα εκτός Κοινοβουλίου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το πρωί, τροπολογία με έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις σφοδρές καταστροφές στην δυτική Αττική.
Τούτων δοθέντων, οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων ως εκείνη την ώρα, κινούνται στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο με τις τοποθετήσεις τους, πριν από πέντε ημέρες, στη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών για το ίδιο θέμα: τόνοι που καταδεικνύουν συγκρουσιακές διαθέσεις και βαθιά πόλωση στο πολιτικό σκηνικό.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, η Βουλή προετοιμάζεται και για μια νέα μετωπική και εφ’όλης της ύλης σύγκρουση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, παρεμβάσεις των οποίων αναμένονται αργότερα το απόγευμα.
Οι περισσότεροι, βεβαίως, αναμένουν την νέα «μονομαχία» πρωθυπουργού - αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την εκτίμηση ότι στο επίκεντρο πέραν των σχετικών με την ημερήσια διάταξη ζητημάτων, θα βρεθούν και άλλα εκρηκτικά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι δραματικές εξελίξεις στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες και, φυσικά, η ασφάλεια των πολιτών.
Εισοδηματικά κριτήρια
νοικοκυριό με ενα μέλος 9.000 ευρώ
2 ενηλικα μελη 13.500 ευρώ
2 ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος 15.750 ευρώ
2 ενήλικα και 2 ανήλικα , η 3 ενήλικα 18.000 ευρώ
2 ενήλικα και 3 ανήλικα μέλη 20.250 ευρώ
4 ενήλικα μέλη η 2 ενήλικα και 4 ανήλικα 22.550 ευρώ
για πέντε η περισσότερα ανήλικα 27.000 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου