Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Συναγερμός: «Μαύρη» τρύπα 500 εκατ. στα έσοδα του Ιουλίου

Με «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ έκλεισε το ταμείο του Δημοσίου τον Ιούλιο, καθώς οι φορολογικές εισπράξεις βρέθηκαν κάτω από τον μηνιαίο στόχο, παρά τους αυξημένους φόρους που πλήρωσαν το προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Τα προσωρινά στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου προκαλούν ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στους επόμενους μήνες, καθώς το 2016 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά φορολογικά έσοδα που εμφανίστηκαν στα δημόσια ταμεία τον Ιούλιο, ανήλθαν σε περίπου 4,8 δισ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 500 εκατ. ευρώ από το στόχο των 5,367 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο δύσκολο μήνα. Ωστόσο, σε επίπεδο επταμήνου οι φορολογικές εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο κατά 200 εκατ. ευρώ, δίνοντας «ανάσα» στον προϋπολογισμό.

ΕΦΟΡΙΕΣ
Θετική εικόνα εμφάνισαν τον περασμένο μήνα οι εισπράξεις των εφοριών λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, της πρώτης ή δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα και του αυξημένου ΦΠΑ (από την 1η Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%) που απέδωσαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πάντως αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την υστέρηση που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου:

    Στη «βουτιά» που σημείωσαν οι εισπράξεις από τα Τελωνεία κυρίως λόγω των μειωμένων εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καπνικά, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή, καθώς και από τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ..
    Στις αυξημένες κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων σε σχέση με τον στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου