Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Πανελλήνιες 2015: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Πανελλήνιες 2015: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Αύριο Τρίτη θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα με την βαθμολογία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2015 και οι μαθητές από την ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr θα έχουν πρόσβαση σε αυτά, ηλεκτρονικά πληκτρολογώντας τον 8ψηφιο κωδικό και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο.
Συγκεκριμένα οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων των Πανελληνίων 2015 θα ανακοινωθούν την Τρίτη 23/6/2015, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας ενώ ήδη οι υποψήφιοι έχουν κληθεί να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό 2015. Παράλληλα οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.
Την Πέμπτη 25 Ιουνίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμοί για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ για τις Πανελλήνιες 2015 σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας θα αναρτηθούν στο results.it.minedu.gov.gr περίπου στη 13:00 το μεσημέρι.
Σε μαζική πτώση φαίνεται ότι θα κινηθούν φέτος οι βαθμολογίες των υποψηφίων κάτι που αναπόφευκτα θα συμπαρασύρει σε καθοδική πορεία και τις βάσεις εισαγωγής.
Τα ιδιαίτερα δύσκολα θέματα σε μαθήματα «κλειδιά» όπως τα Μαθηματικά Θετικής-Τεχνολογικής κατεύθυνσης, καθώς και τα Αρχαία Ελληνικά της Θεωρητικής κατεύθυνσης δίνουν μια σαφή εικόνα της πτωτικής πορείας των βαθμολογιών και συνάμα των βάσεων μιας και αποτελούν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τις σχολές τριών επιστημονικών πεδίων.
Βέβαια, οι βαθμολογίες δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα επηρεάσει την κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Οι άλλοι δύο παράγοντες είναι, ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων και η σχέση ζήτησης - προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.
Η εικόνα ανά πεδίο
1ο Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα (αν αυτές επαληθευτούν) οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων. Σε Ιστορία και Αρχαιολογία και Θεατρικές Σπουδές έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων.
2ο και 4ο πεδίο Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές
Οι πολυτεχνικές σχολές που αποτελούν πρώτη επιλογή χιλιάδων υποψηφίων θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση, όπως και οι Φυσικομαθηματικές. Πέρυσι, δύο από τις πιο δημοφιλείς σχολές του ΕΜΠ φλέρταραν με τα 19.000 μόρια, βαθμοί που σημειώνονται συνήθως μόνο στις Ιατρικές σχολές, φέτος όμως πολύ πιθανόν να χάσουν τα 500 μόρια που «κέρδισαν» πέρσι επιστρέφοντας στο 18,5.
3ο πεδίο Επιστήμες υγείας
Η δυσκολία των θεμάτων της Βιολογίας κατεύθυνσης ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι. Σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να «επιστρέφει» γύρω στα 19.000 μόρια. Ανάλογη πτωτική τάση υπάρχει για τις υπόλοιπες σχολές.
5ο πεδίο Επιστήμες οικονομίας και διοίκησης
Τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου ήταν εύκολα, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις να ισορροπούν μετά τα δύσκολα θέματα στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας που είναι το δεύτερο μάθημα βαρύτητας. Αυτό σημαίνει πως οι βάσεις θα μείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα καθώς οι θέσεις μειώθηκαν και πιο λίγοι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο.
Λίγο πριν την «λήξη» θα μάθουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων 2015 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Και αυτό, διότι ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει δραστική μείωση του αριθμού των μετεγγραφών -έως και κατά 80% σε σχέση με πέρυσι-, η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι η Τρίτη 7 Ιουλίου. Εάν έως τότε δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει με τις μετεγγραφές.
Ειδικότερα, με βάση το νομοσχέδιο που έχει τεθεί στη διαβούλευση έως την άλλη Παρασκευή 26 Ιουνίου, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο αριθμός των μετεγγραφών δεν θα υπερβαίνει το 15% των εισακτέων ανά σχολή. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυξήθηκε, καθώς, αρχικά, στελέχη του υπουργείου Παιδείας έκαναν λόγο για 10%. Η θέσπιση ποσοστού επί του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των μετεγγραφών με το...σχεδόν ελευθέρας που είχε δοθεί πέρυσι. Ενδεικτικά, πέρυσι πήραν μετεγγραφή προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.799 φοιτητές άλλων ΑΕΙ, ενώ φέτος (με βάση τον αριθμό εισακτέων στο ίδρυμα) θα γίνουν δεκτές περίπου 820 μετεγγραφές, δηλαδή σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 2014. Στο ΑΠΘ από τις 4.318 μετεγγραφές πέρυσι, φέτος θα δοθούν 920 θέσεις (μείωση σχεδόν 80%), ενώ στο ΕΜΠ πέρυσι οι δικαιούχοι ήταν 900 και φέτος θα δοθούν 185 θέσεις (επίσης μείωση 80%).
Ετσι, οι υποψήφιοι που μπορεί να δικαιούνται μετεγγραφή δεν θα ξέρουν τελικά εάν θα τη λάβουν λόγω του συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων που θα γίνουν τελικά δεκτές. Με τα δεδομένα αυτά, οι περισσότεροι υποψήφιοι μάλλον θα προτιμήσουν να δηλώσουν σχολές κοντά στο σπίτι τους αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα σχολές που έχουν αντικείμενο σπουδών της πρώτης προτίμησής τους αλλά είναι σε περιφερειακό ΑΕΙ.
Δείτε περισσότερα πανελλήνιες 2015
ΠΗΓΗ NEANIKA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου