Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό ανά ώρα με τις τιμές τώρα

 Με τις θερμοκρασίες σταθερά πάνω από τους 38 βαθμούς κελσίου σίγουρα οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά δεν κλείνουν σχεδόν ποτέ.

Πόσο ρεύμα καίει ο ανεμιστήρας

Πόσο ρεύμα καίει ο ανεμιστήρας

Πόσο ρεύμα καίει ο ανεμιστήρας

  • Ένας ανεμιστήρας οροφής, για 10 ώρες λειτουργίας θα χρειαστεί 0,33 ευρώ την ημέρα και 9,8 ευρώ το μήνα.
  • Ένας ανεμιστήρας δαπέδου, για 10 ώρες την ημέρα θέλει 0,13 ευρώ και 3,92 ευρώ το μήνα

Πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα και ανά μέρα

Πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό

Πόσο ρεύμα καίει το κλιματιστικό

Αναλυτικά οι τιμές από το εργαλείο υπολογισμού της ΡΑΕ και τιμή 14 λεπτά την κιλοβατώρα.

  • Κλιματιστικό 9.000 BTU χωρίς inverter 0,21 ευρώ την ώρα. Άρα για 10 ώρες 2,1 ευρώ. Ολόκληρη τη μέρα 5,04 ευρώ.
  • Κλιματιστικό 12.000 BTU χωρίς inverter 0,29 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 2,9 ευρώ. Ολόκληρη μέρα 6,96 ευρώ.
  • Κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter 0,43 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες τη μέρα 4,3 ευρώ. Ολόκληρη μέρα 10,32 ευρώ.
  • Κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter 0,57 ευρώ την ώρα. Για 10 ώρες 5,7 ευρώ. Ολόκληρη μέρα 13,68 ευρώ.
  • Κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter 0,18 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 4,32 ευρώ.
  • Κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter 0,24 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 5,76 ευρώ.
  • Κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter 0,36 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 8,64 ευρώ.
  • Κλιματιστικό 24.000 BTU με inverter 0,48 ευρώ την ώρα. Ολόκληρη μέρα 11,52 ευρώ.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε σκωληκοειδίτιδα

 Ακούμε συχνά τον όρο σκωληκοειδίτιδα, ως κάτι επικίνδυνο ή ανησυχητικό που χρειάζεται άμεσα χειρουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε πραγματικά τι ακριβώς είναι και πώς από ένα μικρό, φαινομενικά άχρηστο τμήμα του παχέος εντέρου, φτάνουμε στην οξεία σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται, όταν υπάρχει φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση -το μικρό σάκο στο οποίο καταλήγει το παχύ έντερο.

Η σκωληκοειδής απόφυση δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποια λειτουργία πλέον στον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρείται εξελικτικό κατάλοιπο, οπότε με την αφαίρεσή της όταν προκύψει σκωληκοειδίτιδα, δεν επηρεάζεται καμία φυσιολογική μας λειτουργία.

Πότε οι ενοχλήσεις στην κοιλιά δείχνουν σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή, εάν η απόφυση υποστεί ρήξη, όμως οι γιατροί συνήθως προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση πριν συμβεί αυτό.

Πώς θα καταλάβετε αν οι ενοχλήσεις που αισθάνεστε στην περιοχή της κοιλιάς οφείλονται σε σκωληκοειδίτιδα ή σε κάποια άλλη δυσλειτουργία;

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση, πώς εκδηλώνεται ο πόνος αλλά και ποια είναι τα συνοδά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας.

Ο πόνος λόγω σκωληκοειδίτιδας εκδηλώνεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Ωστόσο, η πρώτη ένδειξη της σκωληκοειδίτιδας είναι συνήθως η δυσφορία κοντά στον αφαλό.

Κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν πόνο σε άλλα σημεία της κοιλιακής χώρας ή στο πλάι, κοντά στα πλευρά. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν κινούνται τα πόδια, σε περίπτωση βήχα ή φταρνίσματος ή όταν υπάρχουν κραδασμοί.

Ο πόνος λόγω σκωληκοειδίτιδας είναι πολύ ισχυρός και εντείνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως μέσα σε λίγες ώρες.

Η κοιλιά παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία και εκδηλώνεται πόνος εάν ασκηθεί πίεση χαμηλά και δεξιά στην κοιλία.

Επίσης, εκδηλώνεται στην κοιλιά πρήξιμο και παράγονται αέρια που συχνά είναι δύσκολο να απελευθερωθούν.

Συνήθη συνοδά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι τα δέκατα, η τάση προς έμετο, η ναυτία και τα ρίγη.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ταχύτατα. Ο πόνος αυξάνεται μέσα σε 6-12 ώρες και είναι συνεχής για 24-48 ώρες, ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Οι ενήλικοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κάποια ή όλα από τα παρακάτω:

-πόνος
-αρχίζει ως ενόχληση γύρω από τον ομφαλό ή το επιγάστριο
-συνήθως μετά από λίγες ώρες μετακινείται στην δεξιά κάτω μεριά της κοιλιάς
-μπορεί να εντοπίζεται σε άλλη θέση εάν η σκωληκοειδής βρίσκεται σε ασυνήθιστη θέση στην κοιλιά
-είναι αυξανόμενος συνεχώς εάν η φλεγμονή δεν υποχωρεί
-επιδεινώνεται όταν ο ασθενής βήχει ή παίρνει βαθιά ανάσα
-επιδεινώνεται με τις κινήσεις
-ανορεξία
-ναυτία
-εμετός
-πρήξιμο της κοιλιάς
-η κοιλιά είναι σκληρή και ευαίσθητη στην ψηλάφηση
-δυσκοιλιότητα
-ήπια διάρροια
-πυρετός (συνήθως ήπιος δεκατικός)

Στα παιδιά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-γενική δυσφορία ή κακουχία
-απώλεια της όρεξης
-κοιλιακό άλγος, που μπορεί να μετακινηθεί στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς
-ναυτία και έμετο
-πυρετό
-αυξημένο καρδιακό ρυθμό

Εάν η σκωληκοειδής απόφυση σπάσει, τότε τα συμπτώματα είναι:

-δυνατός πόνος που είναι διάχυτος σε όλη την κοιλιά
-αυξανόμενος πυρετός

Θεραπεία

Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης το συντομότερο δυνατό, ενώ ήπιες μορφές της μπορεί να ανταποκριθούν σε αντιβιοτική αγωγή. Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει με την ανοικτή ή λαπαροσκοπική τεχνική.

Παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα

Υπάρχουν παθήσεις που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα, αλλά δεν είναι και καθώς ως βασικό σύμπτωμα έχουμε το έντονο κοιλιακό άλγος και την τάση για εμετό.

Είναι πιθανό να νομίζουμε ότι έχουμε σκωληκοειδίτιδα, ενώ δεν έχουμε. Για παράδειγμα σε περίπτωση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια και να χρειάζεται διάγνωση από γιατρό για να επιβεβαιωθεί η κλινική κατάσταση του ασθενούς.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Πώς θα πάρεις voucher για καινούρια γυαλιά οράσεως

 Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα χρηστικό οδηγό για το πώς θα πάρετε voucher από τον ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως

Ο ΕΟΠΥΥ έχει απλουστεύσει την διαδικασία απόκτησης voucher για την αλλαγή των παλιών γυαλιών οράσεως. Με απλά βήματα μπορείτε να δηλώσετε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της αίτησή σας και να πάρετε νέο voucher για γυαλιά οράσεως.

Αφού έχετε ήδη λάβει την ηλεκτρονική συνταγή από τον οφθαλμίατρο για τα γυαλιά οράσεως και έχετε μεταβεί στο κατάστημα οπτικών για να προμηθευτείτε τα γυαλιά οράσεως σας, θα λάβετε από το κατάστημα την απόδειξη για το κόστος των γυαλιών και μια βεβαίωση. Αυτά θα τα χρειαστείτε για να καταθέσετε τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά και να λάβετε την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Υποβάλετε πλέον το αίτημα ηλεκτρονικά για να αποζημιωθείτε για την αγορά των γυαλιών, χωρίς να χρειάζεται να πάτε σε μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας.

Μεταβείτε στην ιστοσελίδα ΕΟΠΥΥ– https://eopyy.gov.gr/
Επιλέξτε «φάκελος ασφάλισης υγείας».

Εισάγετε κωδικούς taxisnet. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους δικούς τους κωδικούς εκτός αν πρόκειται για ανήλικα προστατευόμενα μέλη.

Εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας και πατήστε «Είσοδος».

Επιλέξτε «Ατομικά Αιτήματα Παροχών».

Επιλέξτε «Υποβολή».

Επιλέξτε «Θέμα Αιτήματος» : « οπτικά» για αποζημίωση για γυαλιά οράσεως.

Καταχωρήστε τον ταχυδρομικό κώδικα «ΤΚ» της κατοικίας σας.

Καταχωρήστε στο πεδίο «αφορά» αν πρόκειται για έμμεσο η άμεσο μέλος και συμπληρώστε τον ΑΜΚΑ. Οι έμμεσα ασφαλισμένοι αφού επιλέξουν «έμμεσο μέλος» εισάγουν τον δικό τους ΑΜΚΑ και θα εμφανιστούν αυτόματα τα υπόλοιπα προσωπικά του στοιχεία. Μόνο στο πεδίο «στοιχεία δικαιούχου» εισάγουν αυτά του άμεσα ασφαλισμένου. Για ανήλικα προστατευόμενα μέλη κάνετε ότι για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Στα στοιχεία επικοινωνίας σας καταχωρείτε το λογαριασμό email και το κινητό τηλέφωνο σας.

Στα στοιχεία δικαιούχου συμπληρώνετε τα στοιχεία του άμεσα ασφαλισμένου και το λογαριασμό τράπεζας ΙΒΑΝ που επιθυμείτε να λάβετε το ποσό της αποζημίωσης. Στο πεδίο «Αιτούμενο ποσό» αναγράφουμε το ακριβές ποσό του παραστατικού (απόδειξη) που σας δόθηκε από το κατάστημά οπτικών.

Στα στοιχεία παραπεμπτικού/γνωμάτευσης βλέπετε τις διαθέσιμες Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ (Πίνακας «Διαθέσιμες»). Επιλέξτε τον αριθμό που συμπίπτει με αυτόν που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το barcode στη γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ, που σας χορήγησε οφθαλμίατρός και πατήστε το βελάκι για να την μεταφέρετε στον πίνακα «Επιλεγμένες».

Ανεβάστε πατώντας «+» «σκαναρισμένα» τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που σας ζητούνται σε μορφή .pdf (απόδειξη πληρωμής, βεβαίωση του καταστήματος οπτικών, πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου τραπέζης ή άλλο έγγραφο που πιστοποιεί τον αριθμό IBAN που καταχωρήσατε).

Πατάτε στα τετράγωνα κουμπιά ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να τηρείτε για 5 χρόνια τα πρωτότυπα δικαιολογητικά και ότι με ατομική σας ευθύνη τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά είναι αληθή.

Πατήσετε «υποβολή αιτήματος» και περιμένετε να γίνει η επιβεβαίωση.
Προσοχή – Μετά την υποβολή του αιτήματος σημειώστε τον αριθμό πρωτοκόλλου και αρμόδια ΠΕΔΥ ώστε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν λάβετε την αποζημίωση. Ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να υπερβεί τους 2-3 μήνες.

Ο ασφαλισμένος εισπράττει στον τραπεζικό του λογαριασμό από τον ΕΟΠΥΥ για δαπάνη αγοράς γυαλιών το ποσό των 100 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

Στους ασφαλισμένους χορηγείται για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας ένα ζευγάρι γυαλιά ή φακοί επαφής. Χορηγείται μόνο ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών, είτε γυαλιά (κάθε 4 έτη) είτε φακοί επαφής (κάθε 2 έτη). Η αντικατάσταση των γυαλιών είναι δυνατή κάθε 4 έτη.

Η αντικατάσταση των φακών επαφής είναι δυνατή ανά 2ετία. Δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής. Σε παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας (άθραυστα) κάθε 2 έτη. Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνο άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της 4ετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης.

Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός). Το ποσό αποζημίωσης για κάθε φακό επαφής είναι 25,00 Ευρώ.

Στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται τα ταμεία: ΙΚΑ , ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ.

Για την εξέταση στον οφθαλμίατρο απαιτείται να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ.

πηγή: https://e-howto.gr