Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Πανελλήνιες 2018: Το θέμα της έκθεσης των ΓΕΛ και οι απαντήσεις στα dikaiologitika.gr

Σήμερα το πρωί την σκυτάλη στις Πανελλήνιες 2018 παίρνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με το θέμα της έκθεσης. Τα dikaiologitika.gr θα αναρτήσουν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και τις απαντήσεις σε συνεργασία με τα φροντιστηρια ''ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ''

Σήμερα , οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, 86.301 μαθητές, θα μπουν με τη σειρά τους στον αγώνα για μια θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα. Πρώτο μάθημα και για τους δύο τύπους λυκείου θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα. Το θέμα της έκθεσης θα αναρτηθεί περίπου στις 10:00 πμ και τα dikaiologitika.gr με την υποστήριξη των φροντιστηρίων «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ» θα αναρτήσουν τις απαντήσεις στο θέμα της έκθεσης λίγη ώρα αργότερα.

Οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2018 πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ., μέχρι τις 15:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15.30 μ.μ. και μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.

Οι εξεταζόμενοι για τις Πανελλήνιες 2018 πρέπει να έχουν μαζί τους:

Το δελτίο του εξεταζόμενου
Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο
Δυο στυλό διαρκείας (μπλε ή μαύρο), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα
Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό
Στα εξεταστικά κέντρα θα υπάρχουν ειδικά μηχανήματα-«κόφτες» για τα κινητά. Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό τηλέφωνο, ακόμη και απενεργοποιημένο, το πιθανότερο είναι να μηδενιστεί το γραπτό του
Δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco)

Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, συνεξετάστηκαν χθες για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο η νεοελληνική γλώσσα και η λογοτεχνία. Το διαγώνισμα χωρίζεται σε δύο σκέλη, με άξονες το μη λογοτεχνικό και το λογοτεχνικό κείμενο. Για κάθε κείμενο, τίθενται τρεις δραστηριότητες που αφορούν στην κατανόηση κειμένου, τη λειτουργία της γλώσσας και την παραγωγή λόγου.

Τα θέματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μπορούν δε να χαρακτηριστούν ποιοτικά αλλά κι απαιτητικά λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη νεοελληνική γλώσσα οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ.

Προβληματισμό προκαλεί η διατύπωση του ερωτήματος Α2, καθώς δεν δίνεται όριο λέξεων της αναμενόμενης, από τους υποψηφίους, απάντησης η οποία από φιλολογικής άποψης θα μπορούσε να είναι εκτενής ή αντιθέτως εξαιρετικά συνοπτική.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί η πρωτότυπη και δημιουργική διατύπωση του ερωτήματος Α5- παραγωγής λόγου- αναφορικά με την έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων στο δημοφιλές και βατό -για το σύνολο των υποψηφίων- θέμα της διαρκούς αλλά κι αδιέξοδης ταυτόχρονα προσπάθειας του ανθρώπου να κυριαρχήσει στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου