Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Δείτε τα θέματα φυσικής και ιστορίας κατεύθυνσης

Πανελλήνιες 2015: Δείτε τα θέματα φυσικής και ιστορίας κατεύθυνσης
Στην ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης και σε φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης εξετάζονται σήμερα, Παρασκευή στις πανελλήνιες 2015, οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2015.
Το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα θέματα των πανελληνίων 2015 στις 10:00 πμ Οι Πανελλήνιες 2015 ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου.
Η βαθμολογία τω υποψηφίων θα ανακοινωθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ οι βάσεις μετά τις 20 Αυγούστου.
Όλα τα θέματα των Πανελληνίων 2015 εδώ
Όλες οι απαντήσεις των Πανελληνίων 2015 εδώ
πηγη neanika.gr

Αλλάζει το «τοπίο» στις βάσεις 2015

Πτώση «πολλών ταχυτήτων» αναμένεται στις βάσεις για τις Πανελλήνιες 2015 , με αρκετούς να εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2013. Με το τοπίο στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να είναι εντελώς διαφορετικό από πέρσι, οι αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο βάσεων εξαιτίας του ψαλιδιού στον αριθμό εισακτέων κατά 2.535 θέσεις στα ΑΕΙ υποχωρούν λόγω του υψηλού πήχυ δυσκολίας στα μαθήματα βαρύτητας.
Οι επιδόσεις της μάζας των υποψηφίων αναμένονται σε μέτρια επίπεδα, με τους αριστούχους να μειώνονται σε σχέση με πέρσι, που τα θέματα ήταν συγκριτικά πιο εύκολα. Κάποιοι μάλιστα, λόγω της απότομης ανόδου του πήχυ δυσκολίας μέσα σ’ ένα χρόνο, παραπέμπουν στις Πανελλήνιες του 2013, μια δύσκολη χρονιά όπου έγινε βαθμολογική σφαγή στα μαθήματα βαρύτητας περιορίζοντας τους υψηλούς βαθμούς.
Η σφαγή αυτή βέβαια συνοδεύτηκε από μεγάλη πτώση των βάσεων, η οποία αναιρέθηκε μία χρονιά μετά, πέρσι δηλαδή, όπου οι δημοφιλείς σχολές άγγιξαν ή ξεπέρασαν τα 19.000 μόρια. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η πολιτική που ακολούθησε φέτος το υπουργείο Παιδείας στη μείωση των θέσεων εισακτέων ήταν αρκετά ισορροπημένη, με αποτέλεσμα οι περισσότερες σχολές να κινούνται στην απώλεια από 5 έως 15 θέσεις, αριθμοί που δεν θα συγκρατήσουν την αναμενόμενη πτώση των βάσεων.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για έναν αριθμό σχολών που έχασαν μέχρι και 50 θέσεις σε σχέση με πέρσι. Πολύ πιθανόν σε αυτές τις περιπτώσεις η βάση να παραμείνει σταθερή ή να μην παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση. Ανατροπή χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος αναμένεται και στις βάσεις των περιφερειακών Ιδρυμάτων.
Η υψηλή ζήτηση που σημειώθηκε πέρσι στα τμήματα που είχαν αντιστοίχιση με τμήμα κεντρικού Ιδρύματος λόγω των αθρόων μετεγγραφών δεν θα επαναληφθεί φέτος που το υπουργείο Παιδείας υπό τη δαμόκλειο σπάθη της περιοριστικής –για μετεγγραφές- απόφασης του ΣτΕ έθεσε πλαφόν μετεγγραφών έως 10% επί του αριθμού εισακτέων.
Οι χαμηλές επιδόσεις που αναμένονται σπρώχνουν τις βάσεις προς τα κάτω, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ακόμα και επιστροφή στα επίπεδα του 2013, όπου η Ιατρική Αθηνάς ήταν χαμηλότερα από 19.000 μόρια (σ.σ. πέρσι χτύπησε κόκκινο φτάνοντας τα 19.233 μόρια.
πηγη neanika.gr

Στον «αέρα» χιλιάδες άνεργοι με τις δηλώσεις - ΟΑΕΔ και ΓΓΔΕ αναζητούν λύση

Στον «αέρα» χιλιάδες άνεργοι με τις δηλώσεις - ΟΑΕΔ και ΓΓΔΕ αναζητούν λύση Σοβαρό πρόβλημα με τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Παρά το γεγονός ότι κατά το 2014 έλαβαν κάποιας μορφής επιδότηση από τον Οργανισμό (πχ επίδομα ανεργίας, συμμετοχή σε πρόγραμμα απασχόλησης), δεν έχει λυθεί ακόμη το ζήτημα της ανάρτησης των ποσών που καρπώθηκαν, στη δήλωση φόρου εισοδήματος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, γιατί εάν οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας, επιλέξουν να αναρτήσουν οι ίδιοι, τα ποσά που έλαβαν, τότε κινδυνεύουν να περάσουν από διαδικασία ελέγχου από τις φορολογικές αρχές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο επιβολής προστίμου. Η διοίκηση του Οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και σήμερα έχει προγραμματίσει συνάντηση με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), αλλά και με εξέχοντες φοροτεχνικούς, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Στόχος είναι σε κάθε περίπτωση, να μην ταλαιπωρηθούν οι χιλιάδες άνεργοι, που βρίσκονται σε αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση, δηλαδή να έχουν μείνει χωρίς δουλειά, αλλά ταυτόχρονα να κινδυνεύουν να υποστούν τον έλεγχο της Εφορίας, για εισοδήματα που έλαβαν από τον ΟΑΕΔ, υπό μορφή στήριξης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της χορήγησης βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ προς τους ανέργους αυτής της κατηγορίας, που θα μπορεί να υποβληθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, χωρίς να δημιουργηθεί ζήτημα από τις φορολογικές αρχές. Πάντως το ζήτημα είναι αρκετά σημαντικό και ήδη έχουν υπάρξει άνεργοι που έχουν απευθυνθεί στα αρμόδια υποκαταστήματα του Οργανισμού, προσπαθώντας  να λύσουν το πρόβλημά τους, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, έως τώρα.

www.dikaiologitika.gr

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Που θα δειτε τα θέματα και οι απαντήσεις λατινικών χημείας και πληροφορικής

Πανελλήνιες 2015: Τα θέματα και οι απαντήσεις λατινικών χημείας και πληροφορικής Οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2015 διαγωνιζονται σημερα Τετάρτη στα θέματα των λατινικών, Χημείας, ηλεκτρολογίας και πληροφορικής (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον). Στις 10:30 πμ ακριβώς το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα θέματα των Πανελληνίων 2015 και λίγο αργότερα θα γίνουν γνωστές οι απαντήσεις Το θέματα λατινικών είναι θεωρητικής κατεύθυνσης η χημεία θετικής και η ηλεκτρολογία με την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τα dikaiologitika.gr στις 10:30 πμ ακριβώς θα αναρτήσουν όλα τα θέματα των σημερινών μαθημάτων των Πανελληνίων 2015

 Όλα τα θέματα των Πανελληνίων 2015 εδώ

 Όλες οι απαντήσεις των Πανελληνίων 2015 εδώ

 Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλήνιες 2015 ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων, για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειο τους

www.dikaiologitika.gr

Πανελλήνιες 2015: «Κλειδί» για τις βάσεις τα μαθηματικά κατεύθυνσης

Πανελλήνιες 2015: «Κλειδί» για τις βάσεις τα μαθηματικά κατεύθυνσης
Ελάχιστοι μαθητές που διαγωνίστηκαν χθες στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες 2015 θα μπορέσουν να κατακτήσουν άριστες βαθμολογίες (18-20), αφού ορισμένα από τα ζητήματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα και, όπως λένε οι μαθηματικοί, τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών.
Με δεδομένο ότι τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας για τα τμήματα του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεαστούν οι βάσεις σε πολλές ομάδες σχολών, όπως οι περιζήτητες και υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές αλλά και οι Φυσικομαθηματικές Σχολές. Από τις επιδόσεις σύμφωνα με το Εθνος θα επηρεάσει περισσότερο τους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, οι οποίοι διαχρονικά καταγράφουν χειρότερες επιδόσεις στο μάθημα αυτό από τους υποψηφίους της Θετικής. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι μαθηματικοί ισχυρίζονται ότι πρώτη φορά είδαν τόσο δύσκολα θέματα στις Πανελλαδικές.
Οπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, «τα ερωτήματα Δ1 και Δ2, παρότι αναφέρονται σε συναρτήσεις και διαδικασίες που είναι γνωστές στους μαθητές, θα δυσκολέψουν αρκετούς από τους υποψηφίους. Τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 θεωρούνται μεταξύ των δυσκολότερων των τελευταίων ετών. Το διαγώνισμα κάλυπτε μεγάλο μέρος της ύλης και ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων. Υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία. Το ποσοστό των ερωτημάτων αυξημένης δυσκολίας είναι μεταξύ των υψηλότερων συγκρινόμενο με τα θέματα των προηγουμένων ετών». Ανάλογη ήταν η κριτική και από την Ομοσπονδία των Φροντιστών, που έκρινε ότι «τα θέματα των Μαθηματικών ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και απευθύνονταν σε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Η διατύπωση των ζητημάτων ήταν σαφής, ο χρόνος όμως αναλογικά με την έκταση των απαντήσεων δεν ήταν επαρκής». Το θέμα του χρόνου ανέφεραν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα θέματα ήταν τόσο δύσκολα που ήταν αδύνατον να τα απαντήσουν μέσα στις τρεις ώρες που είχαν στη διάθεσή τους. Αντίθετα στα Αρχαία Ελληνικά της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα ακόμη και στο αδίδακτο κείμενο (Θουκυδίδου Ιστορίαι Α.).
Οι εκπαιδευτικοί της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων χαρακτήρισαν εύστοχη και την επιλογή του διδαγμένου κείμενου από τον Πρωταγόρα σχετικά με την πολιτική αρετή, ενώ έκριναν ότι η μετάφραση δεν παρουσίαζε δυσκολίες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Φροντιστών, «το διαγώνισμα των Αρχαίων ήταν καλά δομημένο, αλλά απαιτητικό, με ερωτήσεις οι οποίες στο διδαγμένο κείμενο πρέπει να απαντηθούν προσεκτικά. Η μόνη ερώτηση που αποκλίνει από τις παραδοσιακές στο Γενικό Λύκειο είναι η Β4 (ερώτηση Σωστού - Λάθους)».

πηγη dikaiologitika.gr

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Βαρόμετρο για τις βάσεις η σημερινή ημέρα για τις Πανελλήνιες 2015

Βαρόμετρο για τις βάσεις η σημερινή ημέρα για τις Πανελλήνιες 2015
Με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (θεωρητική κατεύθυνση) και των Μαθηματικών (θετική και τεχνολογική κατεύθυνση) συνεχίζονται σήμερα, Δευτέρα, οι πανελλήνιες 2015 για τους περίπου 105.000 υποψήφιους που διεκδικούν μία από τις 68.345 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα θέματα και οι απαντήσεις θα γίνουν γνωστά περίπου στις 10:30 πμ Τα δύο μαθήματα για την σημερινή ημέρα των Πανελληνίων 2015 θεωρούνται βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των βάσεων, για τις οποίες η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και πτωτικά δεδομένης της δυσκολίας των θεμάτων στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί έως σήμερα. Οι υποψήφιοι θα ξανακαθίσουν στα θρανία την Τετάρτη προκειμένου να διαγωνισθούν σε Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων, για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.
πηγη neanika.gr

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Που θα δείτε τα θέματα σε Λογοτεχνία, Βιολογία, Χημεία , Αρχές Οργάνωσης

Πανελλήνιες 2015: Που θα δείτε τα θέματα σε Λογοτεχνία, Βιολογία, Χημεία , Αρχές Οργάνωσης Με τα μαθήματα Κατεύθυνσης και συγκεκριμένα Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητική Κατεύθυνση), Βιολογία (Θετική Κατεύθυνση), Χημεία-Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση-κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση-κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών), συνεχίζονται αύριο, Παρασκευή, οι Πανελλήνιες 2015 για τους 105.000 υποψηφίους που αναζητούν μία από τις περίπου 68.000 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ενώ για τις βάσεις οι υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον έως τις 20 Αυγούστου. Ως ώρα έναρξης εξέτασης για τις Πανελλήνιες 2015 ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες. δείτε εδώ τις απαντήσεις των Πανελληνίων 2015 Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης : μέχρι τις  08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ., μέχρι τις  09.30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης  10.00 π.μ. και μέχρι τις  15.30 μ.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 16.00 μ.μ. Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα: - των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες, - των  Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό)  είναι έξι (6) ώρες, - του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά. Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν γραπτώς στα Αγγλικά σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα σε εξεταστικά κέντρα ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο ειδικό μάθημα και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.   Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2015-16 ορίζουμε το διάστημα από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17:00 μ.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  16:30 μ.μ. Στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις πανελλαδικές  εξετάσεις του Μαΐου-Ιουνίου, αφού θα έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Λύκειο φοίτησης τους εντός τριών ημερών από την ημέρα εξέτασης που απουσίασαν. Εξεταστικά Κέντρα ορίζονται ΜΟΝΟ σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών και γι αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.     Τέλος, αν υπάρξει υποψήφιος που θα έχει παραπεμφθεί στις επαναληπτικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε μάθημα που εξετάζεται τη Δευτέρα 15-6-2015 ή την Τρίτη 16-6-2015, και παράλληλα θα εξεταστεί και στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών την Τετάρτη 17-6-2015, τότε αυτός ο υποψήφιος δύναται να εξεταστεί στα Αγγλικά σε εξεταστικό κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές στις Πανελλήνιες 2015 Το δελτίο του εξεταζόμενου Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο Δυο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα, μολύβι, γομολάστιχα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό ή αναψυκτικό Αν εντοπιστεί μαθητής με κινητό θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές κυρώσεις, το πιθανότερο είναι να του μηδενίσουν το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και την αντιγραφή. Τέλος, δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστικών μηχανών και διορθωτικού (blanco). Τα θέματα για τις πανελλήνιες 2015 Οι απαντήσεις για τις πανελλήνιες 2015

www.dikaiologitika.gr

Χωρίς χρέωση πλέον τα ραντεβού με τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Χωρίς χρέωση πλέον τα ραντεβού με τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ - Δωρεάν τα ραντεβού μέσω της ΗΔΙΚΑ Την ανάπτυξη ενιαίας πλατφόρμας προγραμματισμού ραντεβού σε εθνικό επίπεδο ηλεκτρονικά μέσω της ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε με εγκύκλιο της η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στόχος της εφαρμογής είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει στην ανάπτυξη μιας ενιαίας πλατφόρμας προγραμματισμού ραντεβού σε εθνικό επίπεδο την οποία θα υλοποιήσει και θα φιλοξενεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Το έργο αναπτύσσεται με πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα εθνικό σύστημα "κλεισίματος" ραντεβού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), που θα περιλαμβάνει τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (τακτική και ολοήμερη λειτουργία), καθώς και ιδιώτες ιατρούς (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ). Μέσω του νέου συστήματος οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού μέσω διαδικτύου χωρίς χρέωση. Παράλληλα θα εξακολουθήσει να υφίσταται η δυνατότητα "κλεισίματος" ραντεβού μέσω τηλεφώνου με χρέωση. Για την υλοποίηση του έργου η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. αναπτύσσει μια κεντρική βάση δεδομένων σε εθνικό επίπεδο στην οποία:   α. θα καταχωρείται η διαθεσιμότητα των ιατρών ανά ειδικότητα για ραντεβού, β. θα κλείνονται τα ραντεβού, γ. θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και διαχείρισης των ραντεβού οι εργαζόμενοι στις γραμματείες των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας (Π.Υ.Υ.) του Ε.Σ.Υ. και δ. θα ενημερώνονται οι ιατροί για τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η επιτυχία του έργου προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε.), των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για: α. την κοινή κωδικοποίηση των Μονάδων Υγείας μέσω αντιστοίχισης των υφιστάμενων κωδικοποιήσεων τους σε επίπεδο κλινικών, ιατρικών τμημάτων, ιατρείων, ειδικοτήτων ιατρών κ.λ.π., β. την έγκαιρη τροφοδότηση του κεντρικού συστήματος πριν την έναρξη της λειτουργίας τους με τα είδη κλεισμένα - ανεκτέλεστα ραντεβού καθώς και τα διαθέσιμα ραντεβού (βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού), για κάθε μονάδα που θα ενταχθεί στο σύστημα και λειτουργεί αυτή τη στιγμή με δικό της πληροφοριακό σύστημα και γ. την ενημέρωση του προσωπικού όλων των δομών Π.Υ.Υ. του Ε.Σ.Υ. για τον τρόπο λειτουργίας της νέας εφαρμογής. Ειδικότερα, θα πρέπει καταρχήν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. του Π.Ε.Δ.Υ. με την εποπτεία των Διοικήσεων των Υ.Πε., καθώς και οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να συμπληρώσουν την φόρμα απογραφής τους. Η συμπλήρωση θα γίνει μέσω ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.i dika.org.gr/rantevou. θα προηγηθεί αποστολή μέσω email των username και password εισόδου στην εφαρμογή. Η συμπλήρωση των απογραφικών στοιχείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 25 Μαΐου 2015. Με την παραλαβή της παρούσας οι Διοικητές Υ.Πε., Νοσοκομείων και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα email στο rantevou @ idika . gr, με τα οποία θα ορίζουν σε κάθε δομή Π.Υ.Υ. του Ε.Σ.Υ. τα στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνου διαχείρισης των ραντεβού και συγκεκριμένα: ·    Όνομα και Επώνυμο Υπευθύνου, ·    e-mail και τηλέφωνο επικοινωνίας του υπευθύνου. Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας σχεδιάζεται για την πιλοτική φάση από 15-06-2015 έως 30-06-2015. Η πλήρης εφαρμογή από 1-07-2015. Αναλυτικό χρονοδιάγραμμα θα αποσταλεί στις αρχές Ιουνίου 2015.   Όλες οι δομές Π.Υ.Υ. του Ε.Σ.Υ. καθώς και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες ιατροί με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα πρέπει την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της παραγωγικής τους λειτουργίας στο νέο σύστημα και εφόσον έχουν ολοκληρώσει την ενημέρωση "κλεισίματος" των ραντεβού στο τοπικό τους σύστημα, να ενημερώσουν την ΗΔΙΚΑ με τα ήδη καταχωρημένα ραντεβού προκειμένου αυτά να μεταπέσουν στη νέα εφαρμογή. Ο υπεύθυνος που θα οριστεί για κάθε δομή Π.Υ.Υ. του Ε.Σ.Υ. καθώς και ο ιδιώτης ιατρός, θα λάβει από την ΗΔΙΚΑ έγκαιρα πρότυπο αρχείο μετάπτωσης που θα πρέπει να παραχθεί για τη μετάπτωση των ραντεβού. Για όσες δομές λειτουργούν με το 1535 ή με τους πενταψήφιους αριθμούς κλήσης ή έχουν πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν κεντρικά από την ΗΔΙΚΑ. Για τις υπόλοιπες δομές Π.Υ.Υ. του Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να ενημερωθεί ο Ανάδοχος που υποστηρίζει το πληροφοριακό τους σύστημα για την παραγωγή του εν λόγω αρχείου μετάπτωσης.

www.dikaiologitika.gr

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοίνωση για τα θέματα Γενικής Παιδείας

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοίνωση για τα θέματα Γενικής Παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση για τα θέματα Πανελληνίων Γενικής Παιδείας 2015 όπου αναφέρει ότι θα ανακοινωθούν ακριβώς στις 10:30 πμ. Δείτε παρακάτω τους συνδέσμους που θα ανακοινωθούν
Συγκεκριμένα ακριβώς στις 10:30 πμ το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα θέματα των Πανελληνίων για το μάθημα της βιολογίας τα μαθηματικά την φυσική και την ιστορία για το 2015
Στους παρακάτω συνδέσμους θα μπορέσετε σε λίγα λεπτά να δείτε τα θέματα των Πανελληνίων Γενικής Παιδείας
Για τα θέματα της Βιολογίας πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Βιολογίας(εσπερινά) πατήστε εδώ.
Για τα θέματα των Μαθηματικών πατήστε εδώ.
Για τα θέματα των Μαθηματικών(εσπερινά) πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Φυσικής πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Φυσικής(εσπερινά) πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Ιστορίας πατήστε εδώ

πηγη neanika.gr

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκε το θέμα της έκθεσης για τις Πανελλήνιες 2015

Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκε το θέμα της έκθεσης για τις Πανελλήνιες 2015 
upd: Δείτε εδω ολο το κείμενο και τις ασκήσεις 

Γνωστό είναι εδώ και λίγα λεπτά το θέμα της έκθεσης 2015 που ''έπεσε'' στις Πανελλήνιες για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας. Το θέμα θα γίνει και γνωστό και από το Υπουργείο Παιδείας μόλις λήξει η υποχρεωτική ώρα που πρέπει να κάτσουν στην αίθουσα οι υποψήφιοι που διαγωνίζονται σήμερα. Το θέμα της έκθεσης 2015 είναι για την «πολιτιστική κληρονομιά» στη Νεοελληνική Γλώσσα Σήμερα παγκόσμια μέρα Μουσείων στις Πανελλήνιες εξετάσεις το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας που διαγωνίζονται αυτή την στιγμή οι υποψήφιοι μαθητές είναι κείμενο για τους Αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης και στους μαθητές επίσης ζητήθηκε να γράψουν μια ομιλία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε λίγη ώρα όλο το κείμενο που έπεσε στις Πανελλήνιες 2015 για το θέμα της έκθεσης στα dikaiologitika.gr Πρώτη μέρα των Πανελληνίων εξετάσεων και οι μαθητές διαγωνίζονται αυτήν την ώρα στην νεοελληνική γλώσσα ενώ σε λίγη ώρα θα γίνει γνωστό το θέμα έκθεσης για το 2015 και το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας. Φέτος, οι περίπου 100 χιλιάδες υποψήφιοι (101.508) θα διεκδικήσουν 68.345 θέσεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των εισακτέων φέτος μειώθηκε κατά 1.960. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ της Ομάδας Α' οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 19 Μαΐου. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.Η Εξέταση και η Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Την Παρασκευή δόθηκε στη δημοσιότητα και το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές ανά επιστημονικό πεδίο, το οποίο καλούνται να μελετήσουν οι υποψήφιοι για να καταθέσουν τις σχολές προτίμησής τους μετά τις 15 Ιουνίου, αφού αποκτήσουν πρώτα το απαραίτητο password, καθώς και φέτος η υποβολή του θα γίνει ηλεκτρονικά. Οι βαθμοί των υποχρεωτικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Σημειώνεται ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων θα αποφασίζει την ώρα ανάρτησης των θεμάτων για τις Πανελλήνιες 2015 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr. Όπως κάθε χρόνο αναμένεται το θέμα της έκθεσης για το 2015 να γίνει γνωστό για όσους δεν συμμετέχουν στις Πανελλήνιες λίγο μετά της 09:00 το πρωί που θα μπορούν να εξέλθουν της αίθουσας οι πρώτοι υποψήφιοι. Το dikaiologitika.gr θα αναρτήσει το θέμα της έκθεσης και συγκεκριμένα στην κατηγορία Παιδεία Αμέσως μετά, τα θέματα θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr.

www.dikaiologitika.gr

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τι ώρα και που θα ανακοινωθεί το θέμα της έκθεσης 2015

Πανελλήνιες 2015 Τι ώρα και που θα ανακοινωθεί το θέμα της έκθεσης 2015
Την Δευτέρα 18/5 ξεκινούν οι πανελλήνιες 2015 με την εξέταση στο μάθημα της έκθεσης. Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι τα θέματα των εξετάσεων θα αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και έπειτα στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων θα αποφασίζει την ώρα ανάρτησης των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων 2015 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr. Όπως κάθε χρόνο αναμένετε το θέμα της έκθεσης για το 2015 να γίνει γνωστό για όσους δεν συμμετέχουν στις Πανελλήνιες λίγο μετά της 09:00 το πρωί που θα μπορούν να εξέλθουν της αίθουσας οι πρώτοι υποψήφιοι.
Το dikaiologitika.gr θα αναρτήσει το θέμα της έκθεσης στην ιστοσελίδα του και συγκεκριμένα στην κατηγορία Παιδεία του site.
Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.
Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.
Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους. Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι οι εξετάσεις «είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται» και ότι «προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους».
Εξάλλου, το υπουργείο, μέσω της ανακοίνωσής του, συγχαίρει για το επίπεδο προετοιμασίας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων. Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με εκπροσώπους της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία επιβεβαιώθηκε η συνδρομή τους στη διασφάλιση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που αφορούν τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Δείτε όλα τα νέα για τις πανελλήνιες 2015

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Πανελλήνιες 2015: Μια ώρα μετά την έναρξη το θέμα της έκθεσης

Πανελλήνιες 2015: Μια ώρα μετά την έναρξη το θέμα της έκθεσης
Πανέτοιμος, σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλήνιες 2015 , που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα με το μάθημα της έκθεσης.
Το θέμα της έκθεσης για το 2015 θα γίνει γνωστό για όσους δεν συμμετέχουν στις Πανελλήνιες λίγο μετά της 09:00 το πρωί που θα μπορούν να εξέλθουν της αίθουσας οι πρώτοι υποψήφιοι Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄), θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ως είθισται και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 17 έως και 24 Ιουνίου.
Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9 Ιουνίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, εύχεται στους υποψηφίους καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους.
Παράλληλα, τους υπενθυμίζει ότι οι εξετάσεις «είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται» και ότι «προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους». Εξάλλου, το υπουργείο, μέσω της ανακοίνωσής του, συγχαίρει για το επίπεδο προετοιμασίας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων. Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με εκπροσώπους της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία επιβεβαιώθηκε η συνδρομή τους στη διασφάλιση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που αφορούν τις πανελλαδικές εξετάσεις.
ΠΗΓΗ neanika.gr

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Το Μηχανογραφικό 2015 για τις Πανελλήνιες

Το Μηχανογραφικό 2015 για τις Πανελλήνιες
Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται ότι το μηχανογραφικό δελτίο για τις Πανελλήνιες 2015 αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΟΠΑΙΘ www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό 2015 που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΓΕΛ & ΕΠΑΛ-Β΄ ή το μηχανογραφικό δελτίο των ΕΠΑΛ-Α΄.
Μετά τις 15 Ιουνίου και κατόπιν νέας ενημέρωσης, όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Διαδικασία του10% χωρίς νέα εξέταση. Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, μετά τις 15 Ιουνίου θα έρθουν σε επαφή με το Λύκειό τους, ώστε να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και στην πορεία να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Υπενθυμίζεται ότι - δικαίωμα για το 10% των θέσεων έχουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ ή των ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014, διεκδικώντας το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων (40% για το 2013 και 60% για το 2014). - όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Υπενθύμιση προγράμματος.
Ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων τις επόμενες ημέρες, επισημαίνουμε ξανά στους υποψηφίους: - να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο εξετάζονται και να γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μην χάσουν την εξέτασή τους. - να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα Λύκειά τους. - κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μην διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία. 
ΠΗΓΗ neanika.gr
Δείτε εδώ το μηχανογραφικό 2015

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Άνοιξε το taxisnet για τις Φορολογικές δηλώσεις 2015

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Άνοιξε το taxisnet Διαθέσιμη στους φορολογούμενους είναι πλέον η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογηκων δηλωσεων, η οποία άνοιξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Aνοιξε, αργά χθες το βράδυ, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω αυτής να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ώς και τις 30 Ιουνίου, που λήγει η σχετική προθεσμία.   Με την είσοδο του φορολογούμενου στην ειδική εφαρμογή, τού ζητείται η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ, καθώς και η επιβεβαίωση των λοιπών προσωπικών στοιχείων που είναι προσυμπληρωμένα. Προσυμπληρωμένα είναι, επίσης, τα ποσά των μισθών και των συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2014, οι τόκοι καταθέσεων που ζητούν εππιβεβαίωση ότι είναι σωστοί, όπως και τα ποσά των δόσεων που έχουν καταβληθεί για εξόφληση δανείων στις τράπεζες.   Ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει, επίσης, την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων και των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του και εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.   Οι επιτηδευματίες πριν συμπληρώσουν το Ε1 θα πρέπει να επιλέξουν και να συμπληρώσουν το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττουν ενοίκια.    Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.

www.dikaiologitika.gr

Αναλυτικός οδηγός του ΟΑΕΔ για την αίτηση στις δωρεάν κατασκηνώσεις

Αναλυτικός οδηγός του ΟΑΕΔ για την αίτηση στις δωρεάν κατασκηνώσεις
Σήμερα Πέμπτη, 14 Μαίου 2015, και ώρα 10:00 π.μ. ξεκινά η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ έτους 2015 το οποίο θα υλοποιηθεί από 15.06.2015 έως:
α) 03.09.2015 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και
β) 10.09.2015 για τα παιδιά με αναπηρία. Ο ΟΑΕΔ για την διευκόλυνση των πολιτών δημοσίευσε αναλυτικό οδηγό για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στο oaed.gr
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr). Όσοι χρήστες δεν έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οφείλουν να προσέλθουν εγκαίρως στις Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ που ανήκουν για την έκδοση κωδικών πρόσβασης.
Δεν απαιτείται η προσέλευση στις Υπηρεσίες για όσους είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού από το έτος 2012 και εξής και παράλληλα διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης για το TAXISnet, καθώς με την εισαγωγή στο σύστημα των κωδικών αυτών, μπορούν να πιστοποιηθούν αυτόματα και ως χρήστες του ΟΑΕΔ.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι/ες και άνεργοι/ες με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2014 μέχρι 22.000,00 €, οι οποίοι/ες το έτος 2014:
•    είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
•    έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή
•    έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
•    συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι με συνεχόμενη ανεργία 4 τουλάχιστον μηνών κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.
Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι που επιλέγονται, επιδοτούνται για τη διαμονή των παιδιών τους σε Παιδική Κατασκήνωση του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.
Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Τα παιδιά των δικαιούχων πρέπει να έχουν γεννηθεί από 01.01.1999 έως 14.06.2009 και μπορούν να διαμείνουν στην παιδική κατασκήνωση μέχρι δεκαπέντε (15) συνεχόμενες ημέρες κατ' ανώτατο όριο, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αποχώρησης.
Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε παιδικές κατασκηνώσεις είναι 35.000, ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 17.000.000,00€. Πάροχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διατηρούν στην Ελλάδα επιχείρηση παιδικών κατασκηνώσεων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι την 25.05.2015 και ώρα 12η μεσημβρινή. Υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και ώρα 15:00 έχουν μόνο ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων που περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, των οποίων τα δικαιολογητικά δεν μπορούν να αναζητηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο.
Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό για την αίτηση
ΠΗΓΗ NEANIKA.GR

Κόπηκαν πέντε προγράμματα του ΟΑΕΔ

ΕΕ Κόπηκαν πέντε προγράμματα του ΟΑΕΔ Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε πέντε προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης του ΟΑΕΔ που είχε εκπονήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφού διαπίστωσε ότι δεν πληρούσαν τις τεχνικές προϋποθέσεις εφαρμογής. Τα προγράμματα αυτά του ΟΑΕΔ θα επανασχεδιαστούν και θα υπάρξει νέα κατάθεσή τους, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί γι' αυτό τον σκοπό. Την ίδια στιγμή, επιταχύνονται οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ, καθώς πρέπει εντός του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ήδη πριν από λίγες μέρες κλιμάκιο της ευρωπαϊκής επιτροπής επισκέφθηκε τα γραφεία του Οργανισμού και ενημερώθηκε από τη διοίκηση για τις ενέργειες που έχουν γίνει έτσι ώστε ο ΟΑΕΔ να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Μάλιστα, συστήθηκαν ξεχωριστές ομάδες για κάθε ένα αντικείμενο λειτουργίας του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών. Τα προγράμματα αυτά είχαν ενταχθεί στο Ευρωπαικό πρόγραμμα Εγγύηση για την Νεολαία. Παράλληλα επανεξετάζονται, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων με επιταγή κατάρτισης (voucher), καθώς η νέα διοίκηση εκτιμά ότι τα προγράμματα τα οποία εφαρμόστηκαν έως σήμερα, δημιούργησαν στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας

www.dikaiologitika.gr

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δωρεάν κατασκηνώσεις

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δωρεάν κατασκηνώσεις Από την Πέμπτη 14/5 και με τους κωδικούς Taxisnet ή με κλειδάριθμο θα γίνουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τις δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις 2015. Ο Οργανισμός εξέδωσε την εγκύκλιο για την έναρξη του προγράμματος. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση επιλεγέντων βάσει μοριοδότησης δικαιούχων της παροχής για τη διαμονή των παιδιών τους σε Παιδική Κατασκήνωση του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις εν.ω απο αύριο ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί: α) από 15.06.2015 έως 03.09.2015 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και β) από 15.06.2015 έως 10.09.2015 για τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Τα παιδιά μπορούν να διαμείνουν στην παιδική κατασκήνωση μέχρι δεκαπέντε (15) συνεχόμενες ημέρες   κατ'   ανώτατο   όριο,  συμπεριλαμβανομένων  και  των  ημερών προσέλευσης και αποχώρησης. «Δικαιούχοι» του Προγράμματος είναι οι γονείς ωφελουμένων τέκνων, οι οποίοι έχουν πραγματικό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ οικονομικού έτους 2014 (για τα εισοδήματα έτους 2013), μέχρι 22.000,00 € κατ' ανώτατο όριο και παράλληλα: α. το έτος 2014 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας β. το έτος 2014 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες πενήντα (50) ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας γ. το έτος 2014 έλαβαν ως άνεργοι/ες τουλάχιστον 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας δ. το έτος 2014 συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α' έως γ', δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας. ε. είναι άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών. Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα καταθέτουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από την 14.05.2015 έως την 25.05.2015 και ώρα 12:00 (μεσημβρινή). Η πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είναι δυνατή μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες (χρήστες που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης). Οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως χρήστες για την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθούν την εξής διαδικασία κατά περίπτωση: α) Δικαιούχοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ από το 2012 και εξής:  είτε θα προσέλθουν στην υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ για να λάβουν κωδικούς πρόσβασης είτε θα χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν για το TAXISnet (εφόσον, βέβαια, διαθέτουν κωδικούς για το TAXISnet) προκειμένου να τους αποδοθούν διαδικτυακά κωδικοί πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. β) Δικαιούχοι μη εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ: θα προσέλθουν υποχρεωτικά στις υπηρεσίες ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ για να εκδοθούν οι κωδικοί πρόσβασης. δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο

www.dikaiologitika.gr

Φοιτητικές εκλογές 2015: Μειωμένη η συμμετοχή αναμονή για τα αποτελέσματα

Φοιτητικές εκλογές 2015: Μειωμένη η συμμετοχή αναμονή για τα αποτελέσματα

Εκλεισαν οι κάλπες για τις φοιτητικές εκλογές 2015 στις 19:00 το απόγευμα για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητών και τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ να κοινοποιούνται απο τις φοιτητικές παρατάξεις Με τη συμμετοχή των φοιτητών να παρουσιάζει τάση μείωσης, αναμένονται τα φετινά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών με τους συσχετισμούς μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων να γίνονται γνωστά αργά το βράδυ
Οι φοιτητικές εκλογές του 2015 σημαδεύτηκαν από επεισόδια στο Χημείο της Αθήνας, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τα τελευταία να είναι και τα πιο σοβαρά. Το μεσημέρι της Τετάρτης εισέβαλε στο ΑΠΘ ομάδα κουκουλοφόρων, όπου έσπασε τραπεζάκια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και επιτέθηκε σε φοιτητές. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα ηλικίας 21 και 28 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι έφεραν ο ένας ένα θλαστικό τραύμα και ο άλλος κάποιες κρανιοπροσωπικές κακώσεις, έφθασαν περπατώντας στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.
Και στους δύο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω εξετάσεις, προκειμένου οι γιατροί να εξακριβώσουν αν θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (στο κτήριο του Χημείου), καθώς και στο ΕΜΠ σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ομάδα ατόμων εισέβαλε και πήρε δύο κάλπες, ωστόσο πρόκειται για περιστατικό που επαναλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ίδρυμα τα τελευταία χρόνια.
πηγη neanika.gr

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ 2015 - 2016 πότε ξεκινάει το πρόγραμμα

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ 2015 - 2016 πότε ξεκινάει το πρόγραμμα - Περισσότεροι οι δικαιούχοι κατά 20.000
Από 1ης Οκτωβρίου 2015 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 θα έχουν την δυνατότητα οι δικαιούχοι να κάνουν διακοπές με τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ για το 2015 -2016. Οι δικαιούχοι φέτος θα ανέλθουν στους 150.000 αυξημένοι κατά 20.000 που ήταν πέρσι σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr
Συγκεκριμένα και τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός του ΟΑΕΔ όπου θα διαθέσει σε 150.000 ωφελούμενους την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε ανέργους και εργαζόμενους αλλά και στις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ οι ανακοινώσεις απο την Διοίκηση του ΟΑΕΔ θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
Τα κριτήρια συμμετοχής αναμένεται να είναι τα ίδια με πέρσι αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουλίου και θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά Οι αιτήσεις δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2015 - 2016 του ΟΑΕΔ θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο. Το Πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις ενώ σύμφωνα με τα περσινά κριτήρια δικαιούχοι του προγράμματος είναι είτε εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας το έτος 2014 είτε άνεργοι που το έτος 2013 έλαβαν 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Ειδικά Μητρώα Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ Για την επιλογή στο πρόγραμμα εφαρμόζεται αυτοματοποιημένη διαδικασία μοριοδότησης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού Να υπενθυμίσουμε ότι το περσινό πρόγραμμα είναι ακόμη σε εξέλιξη και κλείνει στις 30/09/2015

ΠΗΓΗ neanika.gr

Φοιτητικές εκλογές 2015: Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

Φοιτητικές εκλογές 2015: Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα, με φόντο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Παιδεία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή καθώς σήμερα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές 2015.
Η προεκλογική περίοδος πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα στα πανεπιστήμια ​με τις φοιτητικές παρατάξεις να προτάσσουν τη σημασία της αναβάθμισης των φοιτητικών εκλογών και του ρόλου των φοιτητικών συλλόγων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ), η οποία στις περυσινές εκλογές, για 28η χρονιά, είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αναφερόμενη στις αλλαγές, που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επισημαίνει ότι αυτές δεν ασχολούνται με βασικά ζητήματα, όπως είναι αυτό της χρηματοδότησης των σχολών, η εστίαση και η στέγαση των φοιτητών και παράλληλα, τονίζει, την ανάγκη διακομματικής συνεννόησης για τα θέματα παιδείας, έτσι ώστε να υπάρξει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, με ορίζοντα δεκαετίας.
Από την πλευρά της ΠΚΣ (ΚΚΕ), η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, στόχος είναι την επόμενη μέρα των εκλογών οι φοιτητές «να έχουν αγωνιστικούς συλλόγους, που θα διεκδικούν φοίτηση χωρίς εμπόδια (σ.σ. σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα), τα οποία προκαλούνται από τις πολιτικές που ακολουθούνται». Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την ΠΚΣ, αυτό συνεχίζει και υλοποιεί την ίδια πολιτική. Η ΠΑΣΠ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, αν και δεν έχει πλέον μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά, έχει ωστόσο, ισχυρή παρουσία σε συγκεκριμένες σχολές. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα διαχρονικά, ζητήματα νοοτροπίας, που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση.
Τέτοια είναι, η ασυνέπεια ορισμένων καθηγητών, η αξιολόγηση των καθηγητών, αλλά και η διαφάνεια των οικονομικών των πανεπιστημίων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος της ΠΑΣΠ. Για την παράταξη ΑΡΕΝ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το σημαντικότερο είναι να υπάρξει, την επομένη των εκλογών, δυναμική παρουσία της Αριστεράς στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε «να υπερασπίζεται και να διευρύνει τα δικαιώματα των φοιτητών». Από την πλευρά των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), βασικό αίτημα είναι η πλήρης κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου. Οι κάλπες, είναι ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών, αν και αναμένεται σε μειωμένα επίπεδα όπως κάθε χρόνο. Σημειώνεται πως η κάθε παράταξη θα εκδώσει τα δικά της αποτελέσματα καθώς δεν υπάρχει ένα κεντρικό όργανο να επιβλέπει την διαδικασία της καταμέτρησης με την ΕΦΕΕ να παραμένει ανενεργή από το Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995.
ΠΗΓΗ neanika.gr

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΟΑΕΔ: Ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα για την Κοινωφελή Εργασία

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα Σήμερα - εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΟΑΕΔ, τα αποτελέσματα για την Κοινωφελή Εργασία με τους προσωρινούς πίνακες που θα περιλαμβάνουν τους δικαιούχους που θα καλύψουν τις 32.433 θέσεις εργασίας διάρκειας πέντε μηνών, σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας. Ταυτόχρονα, μπαίνει στην τελική ευθεία η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τις υπόλοιπες 20.385 θέσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που θα αφορούν την κάλυψη αναγκών σε υπουργεία στην περιφέρεια και σε φορείς της αποκεντρωμένης διοίκησης. Η πρώτη προκήρυξη αναμένεται να αφορά τις θέσεις απασχόλησης που θα αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως τώρα έχει επιλεχθεί να καλυφθούν 16.415 θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε Υπουργεία. Άλλες 3.500 θέσεις θα απορροφηθούν από τις περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιπες 4.070 θέσεις θα αξιοποιηθούν σε φορείς των αποκεντρωμένων υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αναμένεται να αποφέρει μηνιαίες αποδοχές από 431 έως 495 ευρώ, ανάλογα από το εάν ο δικαιούχος είναι μικρότερος των 25 ετών ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων θα προκύψουν και οι ανάλογες ενστάσεις από ανέργους που θα θεωρήσουν ότι αδικούνται μιας και δεν θα έχουν επιλεχθεί. Στη συνέχεια θα οριστεί επιτροπή από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, που θα αναλάβει να ελέγξει όλες τις ενστάσεις και να προχωρήσει στην αποδοχή ή στην απόρριψή τους, ανάλογα με την περίπτωση. Ακολούθως, θα προκύψουν οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων, οι οποίοι θα πρέπει εντός πέντε ημερών από την ανάρτησή τους, να μεταβούν στις υπηρεσίες που θα τους έχουν επιλέξει για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Υπολογίζεται ότι η έναρξη της πεντάμηνης απασχόλησης για τους πρώτους ωφελούμενους δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τα μέσα του επόμενου μήνα, στην καλύτερη περίπτωση.

www.dikaiologitika.gr

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση στην ΟΣΔΕ για την ενιαία ενίσχυση 2015

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση στην ΟΣΔΕ για την ενιαία ενίσχυση 2015 Έως την Τρίτη 2 Ιουνίου παρατείνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ για την ενιαίας ενίσχυση 2015 του ΟΠΕΚΕΠΕ από τους δικαιούχους αγρότες. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, καθώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) είναι στη διάθεση των αγροτών η δωρεάν on line εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ παράλληλα για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και ο αριθμός των πιστοποιημένων φορέων για την παραλαβή της αίτησης. Επιπλέον, όπως σημειώνει το υπουργείο, πρόθεσή του είναι η υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυση να γίνεται με τρόπο αξιόπιστο και διαφανή, δίχως να επιβαρύνονται οι αγρότες.

www.dikaiologitika.gr