Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Σε εξέλιξη το Eurogroup - Τι δήλωσαν ΥΠΟΙΚ & αξιωματούχοι Ευρωζώνης

Συνεδριάζουν αυτήν την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να προετοιμάσουν τη έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα ακολουθήσει για το θέμα της Ελλάδας μετά και από το "όχι" στο δημοψήφισμα.
Προσερχόμενοι στο Eurogroup οι υπουργοί αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ενώ ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκανε δηλώσεις.
Το Eurogroup αναμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εστιάζοντας πάντως τη δυσκολία στο γεγονός ότι οι τελευταίες προτάσεις των θεσμών απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό.
Και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έριξε τη μπάλα στο ελληνικό γήπεδο, σημειώνοντας ότι το Eurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει συνολικές, συγκεκριμένες και αξιόπιστες προτάσεις για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι ένα Grexit θα ήταν μια τρομερή αποτυχία.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις των Ευρωπαίων η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας, σημείωσε, ωστόσο επισήμανε ότι αν δεν υπάρξει αξιόπιστο πακέτο συμφωνίας το Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αυτός ανέφερε ότι πως η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση και αν, όπως είπε, θα είναι ένα αξιόπιστο πακέτο ή όχι.
Χωρίς πρόγραμμα η Ευρωζώνη δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν θέλει πρόγραμμα, έχει κάνει ένα δημοψήφισμα το οποίο δεχόμαστε, το οποίο σεβόμαστε, χωρίς όμως να έχουμε πρόγραμμα δεν υπάρχει δυνατότητα για να μπορέσουμε στα πλαίσια της Ευρωζώνης να βοηθήσουμε την Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σκεπτικός δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας σήμερα με την Αθήνα κάνοντας σαφή αναφορά στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
"Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η επιμήκυνση των συζητήσεων θα είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη συνολικά. Άρα πρέπει να αποφασίσουμε τις επόμενες ώρες, τις επόμενες εβδομάδες, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Έχουμε πλήρη σεβασμό στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είμαστε απογοητευμένοι αλλά πρέπει να το σεβαστούμε", δήλωσε.
Αλλαγή στάσης από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρεθεί μια λύση ζήτησε ο Φινλανδός υπουργόςΑλεξάντερ Στουμπ, τονίζοντας ότι "ο χρόνος τρέχει". Αναφορικά με την αλλαγή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ο κ. Στουμπ υποστήριξε ότι "ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι συνολικά, πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένους όρους".
"Δεν πιέζουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, το αντίθετο. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ αλλά εξαρτάται από εκείνους να έχουν την αντίστοιχη θέληση", σημείωσε ο Φινλανδός υπουργός. Είπε, δε, ότι δεν εξετάζεται μια χρηματοδότηση - γέφυρα.
Αντίθετα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γκεργκ Σέλινγκ, υπογράμμισε το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. "Δεν έχουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρευστότητα και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε", σημείωσε. Ανέφερε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν και πρόσθεσε ότι αναμένεται μια πρόταση από πλευράς της Ελλάδος.
Την ελπίδα να επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στο σημερινό Eurogroup, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, επισημαίνοντας ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να ακούσει τί ακριβώς ζητάει, και ποιές δεσμεύσεις είναι διατεθειμένη να αναλάβει με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, είπε και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας. Πρόσθεσε,πάντως ότι το Grexit δεν είναι λύση και ότι πρέπει να αποφευχθεί. Για το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ο Ντε Γκίντος είπε ότι δεν είναι της παρούσης.
Και ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, Έντουαρντ Σικουλίνα, υποστήριξε ότι είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα το ζήτημα του χρέους, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. Όπως είπε πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50% και η ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται.
Αναμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια από τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εργάζονται στο σενάριο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά τόνισε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση τί θα αποφασίσει να κάνει. "Στην πολιτική υπάρχει πάντα χώρος για συμβιβασμούς", επισήμανε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λετονός υπουργός Οικονομικών Γιάνις Ρεϊρς, ο οποίος είπε ότι χωρίς μια συγκεκριμένη πρόταση από την Ελλάδα η χώρα του δεν είναι έτοιμη να αναζητήσει νέες λύσεις, τονίζοντας ότι αυτές οι λύσεις πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμες και σταθερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου