Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχουν και άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη;

Αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές ή ακόμη και νέοι τάφοι , εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη που διεξάγει ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση σχετικά με την γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη «από τη σύγκριση του προσομοιώματος με τη σημερινή κατάσταση και την κατάσταση πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.
Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις, που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς. Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση. Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση».
Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακοινώσει ότι στις 20/1 θα δοθούν τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος στην Αμφίπολη, καθώς και επιπλέον πληροφορίες για τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργείται στον λόφο Καστά", δήλωσε η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη από το αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, όπου συνεδρίασε πρώτη φορά για το 2015 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου