Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Αμφίπολη: στις 20 Ιανουαρίου η «ταυτότητα» του νεκρού

Αμφίπολη: στις 20 Ιανουαρίου η «ταυτότητα» του νεκρού

Μέρος από το …μυστικό που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης, αναμένεται να αποκαλυφθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου
Από τα αποτελέσματα της μελέτης του οστεολογικού υλικού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γνωρίζουμε το φύλο, το ανάστημα αλλά και την ηλικία θανάτου του σκελετού που βρέθηκε στην Αμφίπολη.
Για τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα απαιτηθούν είκοσι μήνες, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού.
Το οστεολογικό υλικό που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, μελετάται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου.
Η ανάλυση του υλικού από το λόφο Καστά, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, οι οποίοι προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.
Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης,που έχει προκαλέσει εξ αρχής το παγκόσμιο ενδιαφέρον, συμπεριελήφθη στις δέκα κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2014, από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα archaeology.org.
Η συντακτική ομάδα του archaeology.org, έκανε ειδική μνεία στην Αμφίπολη, αναφέροντας ότι ο τάφος με το μεγαλοπρεπή περίβολο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του κοινού.

Διάλεξη με θέμα: «ΑΜΦΙΠΟΛΗ Η αρχαία πόλη και ο Τύμβος Καστά»

Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κηφισιάς «Δημήτριος Βικέλας», στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ελευθέρου Πανεπιστημίου «Νίκος Αντωνόπουλος»,  διοργανώνει ομιλία με θέμα: «ΑΜΦΙΠΟΛΗ- Η αρχαία πόλη και ο Τύμβος Καστά».
Εισηγήτρια της διάλεξης είναι η Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια στο Λαïκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορικός Ερευνητής του Ελληνιστικού Πολιτισμού της Ανατολής.
Η κα Γρηγοράκου  μέσα από την ομιλία της και με τη βοήθεια ροής εικόνων, θα αναφερθεί στην αρχαία πόλη της Αμφίπολης ως πόλη μνήμης του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ως το συνδετικό κρίκο της Μακεδονίας με τον Ελληνιστικό κόσμο του Μ.Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Επίσης θα αναφέρει και άλλες μακεδονικές πόλεις με το όνομα Αφίπολη στην Ασία. Τέλος θα μιλήσει για τον ΤΎΜΒΟ, το μεγαλειώδες Ταφικό Μνημείο που αντιπροσωπεύει την τέχνη, τον πλούτο και τη μεγαλοπρέπεια της Αυτοκρατορικής Μακεδονίας.
Η ομιλία θα λάβει χώρα την Πέμπτη 15 Ιανουαριου 2015 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα  του Δημαρχείου Κηφισιάς «Δήμαρχος Βασ.Γκατσόπουλος» (Διονύσου & Μυρσίνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου