Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Βάσεις 2014: Σε ποια τμήματα έμειναν κενές θέσεις

Βάσεις 2014: Σε ποια τμήματα έμειναν κενές θέσεις

1.164 θέσεις έμειναν κενές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Οι θέσεις αυτές αφορούν στους υποψηφίους όλων των κατηγοριών. Όσον αφορά στους υποψηφίους της γενικής σειράς (90%), προκύπτει ότι ο αριθμός των θέσεων που δεν καλύφθηκαν είναι πιο μικρός και ανέρχονται σε 558.


Μέσα από μια ανάλυση των στοιχείων, στην οποία προχώρησε το news.gr, προκύπτει ότι οι κενές θέσεις αφορούν σε τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Τα εν λόγω τμήματα δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον του συνόλου των υποψηφίων, ενώ για να διεκδικήσει κάποιος την εισαγωγή του θα πρέπει να πετύχει 10 και άνω στο ειδικό ή τα ειδικά μαθήματα στα οποία απαιτείται εξέταση.

Για παράδειγμα, ακόμα και αν ένας υποψήφιος στο τμήμα Ισπανικής φιλολογίας γράψει 19.000 μόρια αλλά δεν πετύχει το 10 στα Ισπανικά, δεν μπορεί να διεκδικήσει την εισαγωγή του στο τμήμα, παρά το γεγονός ότι η βάση του είναι 4.054 μόρια.

Ακολουθεί πίνακας με τα τμήματα όπου υπήρξαν κενές θέσεις για τους υποψηφίους της γενικής σειράς κατηγορία 90%.

ΤΜΗΜΑ
ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΛΕΥΚΑΔΑ) - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣ
101
84,17%
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ) - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΤΕΙ ΔΥΤ ΜΑΚ/ΝΙΑΣ
70
67,96%
ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε. (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣ
68
98,55%
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
68
79,07%
ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΑΠΘ
50
55,56%
ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΑΠΘ
48
42,86%
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ
44
48,89%
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)
ΑΠΘ
32
47,76%
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ)
ΕΚΠΑ
18
26,87%
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΛΑΡΙΣΑ) - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
17
15,45%
ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)
ΕΚΠΑ
14
20,90%
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.)
ΑΣΤΕ
13
20,00%
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
11
13,41%
ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ)
ΕΚΠΑ
2
2,78%
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ (ΑΘΗΝΑ)
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
2
4,55%

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Βάσεις 2014 δείτε τους πίνακες

Όλα τα νεα για τις βάσεις 2014
Βάσεις 2014 δείτε τους πίνακες με τα μόρια των σχολών
Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τις βάσεις 2014 για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ απο τις 10 και μετά μπορούν οι υποψήφιοι με τους κωδικούς τους να δουν σε ποια σχολή πέρασαν στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου.


Από τις 10 το πρωί οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τις σχολές και τις βάσεις εισαγωγής μέσω του results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους  τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Δειτε τους πινακες με τις βάσεις 2014

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΒΑΣΕΙΣ 2014: Ανακοινώνονται σήμερα στις 9:15

Σήμερα Πέμπτη στις 9.15 το πρωί θα ανακοινωθούν  οι   βάσεις εισαγωγής στις Πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ.

Την ανακοίνωση των βάσεων θα κάνει στους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θαν΄σης Κυριαζής.Σημειώνεται ότι οι βάσεις ανακοινώνονται φέτος μία  ημέρα νωρίτερα από πέρσι (σ.σ πέρσι ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου), παρότι φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν μία εβδομάδα αργότερα.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Από τις 10 το πρωί,μ σήμερα, οι  ενδιαφερόμενοι θα μπορούν   να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
 β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
    Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Πέμπτης.
    Β. Επίσης την Πέμπτη 28-8-2014 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://moreresults.minedu.gov.gr .
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
Α. Οι διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές , όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την μετεγγραφή του θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων    .
 Β. Το υπουργείο Παιδείας  θα  ορίσει στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ  τις ημερομηνίες  ελέγχου   , ενώ  υπάρξει προς τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν οι φοιτητές  το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Πέρσι οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών έγινα από 11   μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου . Κάτι ανάλογο θα γίνει και φέτος.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι πρωτοτείς  στο τμήμα που πέτυχαν είναι τα εξής:
Αίτηση για εγγραφή.
-Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑ_Α Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ).
Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.

Όλα τα νεα για τις βάσεις 2014

Όλα τα νεα για τις βάσεις 2014

Αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί στη δημοσιότητα οι βάσεις



Τα στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας δείχνουν άνοδο των βάσεων στα Επαγγελματικά Λύκεια, οι υποψήφιοι των οποίων φέρονται να τα πήγαν αρκετά καλύτερα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, στις φετινές εξετάσεις προσήλθε το 75,49% του συνόλου των υποψηφίων (16.259 από 21.539 υποψηφίους) και σύμφωνα με το υπουργείο, το ποσοστό στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 είναι 5,19% και μεταξύ 15-18 είναι 8,25%.

Στα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι (Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά) φαίνεται πως στο πρώτο αυξήθηκαν όσοι έγραψαν πάνω από τη βάση (5.705 από 4.156 πέρυσι), ενώ στο δεύτερο μάθημα μειώθηκαν ελαφρώς όσοι έγραψαν πάνω από 10.

Ακόμη, από τα 40 μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι (ανάλογα με την ειδικότητα που έχουν επιλέξει), στα 32 καταγράφηκαν περισσότεροι αριστούχοι και μόλις σε 8 λιγότεροι.

Πιο αναλυτικά, το υψηλότερο ποσοστό με βαθμολογίες άνω του 18 σημειώθηκε από τους υποψηφίους της ειδικότητας Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων στο μάθημα Στοιχεία Ανατομίας Φυσιολογίας (31,17% από 17,78% πέρυσι). Σχεδόν 1 στους 5 υποψηφίους της ειδικότητας Τεχνολογία και Ελεγχος Τροφίμων κατάφερε να αριστεύσει στο μάθημα Υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΕΕΤΑΑ αποτελέσματα παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2014

ΕΕΤΑΑ αποτελέσματα παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2014
Αναρτηθηκαν απο την ΕΕΤΑΑ τα προσωρινά αποτελέσματα των ΕΣΠΑ παιδικών σταθμών 2014 2015 ενώ 26/8 ξεκινήνουν οι ενστάσεις και θα διαρκέσουν εώς τις 28 Αυγούστου . Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου ενώ θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες απο τις δομές θέσεις
δείτε τα αποτελέσματα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 

Αναρτήθηκαν στο oaed.gr τα αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν στο oaed.gr τα αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού στο www.oaed.gr . Τις 259.718 έφτασαν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ . Απο αύριο ξεκινούν οι ενστάσεις για τα εισιτήρια κοινωνικού ορισμού

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα

πηγη

Βάσεις 2014: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων στο results.it.minedu.gov.gr

Βάσεις 2014: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων στο results.it.minedu.gov.gr

Πλησιάζει στο τέλος η αγωνία των υποψηφίων για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς όπως αναμένεται την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 

Την Πέμπτη οι βάσεις 2014 στο results.it.minedu.gov.gr
Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οιβάσεις 2014 στην ειδική ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων μαθητών αφου περίπου στις 10:00 το πρωί .
Ειδικότερα την Πέμπτη εκτος απροόπτου στο results.it.minedu.gov.gr του υπουργείο Παιδείας θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 και οι σχολέςπου πέτυχαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις 2014 θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους.
Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων.
Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012).
Μικτή καταγράφεται η εικόνα στο 4ο επιστημονικό πεδίο στις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλές στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν.
Ως προς τις μετεγγραφές, τέλος, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα καθορίζεται ο τόπος των σπουδών των επιτυχόντων, των οποίων η οικογενειακή εστία είναι σε άλλη πόλη και ο αδελφός σπουδάζει σε τρίτη πόλη.




Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι βάσεις θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους.
Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων.
Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012).
Μικτή καταγράφεται η εικόνα στο 4ο επιστημονικό πεδίο στις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλές στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν.
Μετεγγραφές
Α. Οι διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές , όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την μετεγγραφή του θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων .
Β. Το υπουργείο Παιδείας θα ορίσει στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ημερομηνίες ελέγχου , ενώ υπάρξει προς τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν οι φοιτητές το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.
Τα δικαιολογητικά των μετεγγραφών
Πέρσι οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών έγιναν από 11 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου. Κάτι ανάλογο θα γίνει και φέτος.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι πρωτοτείς στο τμήμα που πέτυχαν είναι τα εξής:
  • Αίτηση για εγγραφή.
  • Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
  • Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑ_Α Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ).
Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.

πηγη

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στο results.it.minedu.gov.gr την Πέμπτη οι βάσεις 2014

Στο results.it.minedu.gov.gr την Πέμπτη οι βάσεις 2014

 Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 στην ειδική ιστοσελίδα results.it.minedu.gov.gr για τους υποψηφίους που διαγωνίστηκαν στις Πανελλήνιες για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων μαθητών αφου περίπου στις 10:00 το πρωί . Οι υποψήφιοι θα μπορούν με τον κωδικό τους και τα αρχικά του επώνυμου να δουν σε ποια σχολή ΑΕ και ΤΕΙ πέρασαν. Ειδικότερα την Πέμπτη εκτος απροόπτου στο results.it.minedu.gov.gr του υπουργείο Παιδείας θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 και οι σχολές που πέτυχαν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων.

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις 2014 θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους. Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων. Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012). Μικτή καταγράφεται η εικόνα στο 4ο επιστημονικό πεδίο στις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση.

Στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλές στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν. Ως προς τις μετεγγραφές, τέλος, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα καθορίζεται ο τόπος των σπουδών των επιτυχόντων, των οποίων η οικογενειακή εστία είναι σε άλλη πόλη και ο αδελφός σπουδάζει σε τρίτη πόλη.

www.dikaiologitika.gr

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Βάσεις 2014: Πότε θα ανακοινωθούν – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Βάσεις 2014: Πότε θα ανακοινωθούν – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ανακοινώσεις των βάσεων καθώς εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη καθώς ο αριθμός των αριστούχων αυξήθηκε κατά 37,3% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι  μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις βάσεις κάνουν λόγο για αύξηση σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με αρκετές σχολές να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα. Λίγες θα είναι οι σχολές που θα κινηθούν πτωτικά.

Το Υπουργείο Παιδείας με έναν αγώνα δρόμου προσπαθεί να καταφέρει να ανακοινώσει τις βάσεις στα συνηθισμένα χρονικά πλαίσια αν και φέτος οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν πιο αργά ενώ καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομίας.

Την τελευταία, λοιπόν εβδομάδα του Αυγούστου θα μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση για τα Παιδαγωγικά τμήματα που μπορεί να φθάσει έως και τα 300 μόρια. Αντίθετα αναμένεται άνοδος στις Νομικές σχολές που αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως 250 μόρια. Επίσης ανοδικά θα κινηθούν και τα τμήματα της Ψυχολογίας αλλά και τα Φιλολογικά και Ιστορικά τμήματα.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 600 μόρια. Άνοδος αναμένεται και στα Γεωπονικά τμήματα.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Σημαντική άνοδος αναμένεται στα τμήματα της Ιατρικής σε όλες τις πόλεις. Εκτιμάται άνοδος έως και 500 μόρια για τα τμήματα της Οδοντιατρικής και της Φαρμακευτικής. Τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Για το 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών. Εκτιμάται ότι η άνοδος θα φθάσει έως και τα 900 μόρια συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται επίσης και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών.

 5ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν ανοδικά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας. Στα τμήματα αυτά αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια.

Ύστερα από την ανακοίνωση των βάσεων θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα διαδικαστικά θέματα ενώ θα τεθούν χρονικά πλαίσια ώστε όσοι πάρουν μετεγγραφή να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο όπως συνέβη το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Δείτε πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014

Δείτε πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014

Δείτε πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψήφιων των Πανελλαδικών εξετάσεων έρχεται να δώσει η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιου Κυριαζή ότι το υπουργείο θα γνωστοποιήσει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου την ακριβή ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Μάλιστα, η ανακοίνωση των βάσεων υπολογίζεται ότι θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 29 Αυγούστου. «Η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, πιο συγκεκριμένος θα μπορώ να είμαι τη Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή η διεύθυνση μηχανοργάνωσης του Υπουργείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις» υποστήριξε την Τετάρτη, ο κύριος Κυριαζής.

 Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να ανέβουν καθώς οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με πέρυσι. Σε «σφαγή» αριστούχων που έγραψαν καλά αλλά δεν θα καταφέρουν να μπουν στις σχολές πρώτης επιλογής του, οδηγεί η εκτίναξη των βάσεων στις περιζήτητες σχολές.

 Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες οι βάσεις 2014 θα ανακοινωθούν από τις 28 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα . Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην Αστυνομία όπου άργησε να εκδώσει την προκήρυξη εισαγωγής των υποψηφίων για τις Αστυνομικές Σχολές . Αναλυτές συγκρίνουν τις βάσεις 2014 με αυτές του 2012 και καλούν τους υποψηφίους να συγκρίνουν τις βαθμολογίες τους με τα μόρια με του εν λόγω έτους. Οι βάσεις δεν αναμένεται να ανέβουν εξίσου σε όλες τις σχολές Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για αύξηση σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, με αρκετές σχολές να μην πέφτουν και να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα. Ελάχιστες θα είναι αυτές που αναμένεται να κινηθούν πτωτικά. Το Υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρει να ανακοινώσει τις βάσεις στα συνηθισμένα χρονικά πλαίσια αν και φέτος οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν πιο αργά ενώ καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομίας. Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο έτος οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, το 2012 στις 27 Αυγούστου , το 2011 στις 29 Αυγούστου και το 2010 στις 25 Αυγούστου. Την τελευταία, λοιπόν εβδομάδα του Αυγούστου θα μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων. 1ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η αδιοριστία των δασκάλων και των νηπιαγωγών φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την άνοδο των εν λόγω τμημάτων στα οποία αναμένεται πτώση των βάσεων κυρίως στα περιφερειακά τμήματα που μπορεί να φθάσει έως και τα 300 μόρια. Άνοδος αναμένεται στις Νομικές Σχολές η οποία θα κυμανθεί στα 100-250 μόρια. Τα τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να ψηλώσουν ελαφρά τη βάση εισαγωγής τους ενώ μικρή άνοδο της τάξης των 100 μορίων περιμένουν οι ειδικοί στα τμήματα Φιλολογίας και τα Ιστορικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 2ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να ξεπεράσει τα 600-700 μόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ άνοδος αναμένεται και στα τμήματα της Γεωπονίας που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή πολλών υποψηφίων σε αυτά. Πιθανόν να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων σε χαμηλόβαθμα τμήματα χωρίς τη δυνατότητα μετεγγραφής. 3ο Επιστημονικό Πεδίο Σημαντική άνοδος αναμένεται στα τμήματα της Ιατρικής όλων των πόλεων ενώ πιθανόν είναι η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη να διαμορφώσει τη βάση της πάνω από τα 18.500 μόρια. Άνοδος της τάξης των 500 μορίων εκτιμάται για τα τμήματα Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής ενώ φαίνεται ότι και στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουμε αύξηση των βάσεων. Όσον αφορά τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις τους. 4ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών που δηλώνονται κατά κόρον από τους μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Όπως έχει γράψει το news.gr τα τμήματα αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις τους κατά 700-900 μόρια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών. 5ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Ανοδική στα κεντρικά οικονομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και καθοδική στα τμήματα της περιφέρειας. Στα τελευταία αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια. Όσον αφορά τα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ ίσως παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν υποψήφιο με βαθμολογίες κοντά στο 0 ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των βάσεων που πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και τα 2000 μόρια. Ο λόγος δεν είναι τόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων όσο ο μικρός αριθμός όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Μετεγγραφές Όσον αφορά τις μετεγγραφές των υποψηφίων που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ο Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει ότι θα είναι ελεύθερες και η απόφαση των τμημάτων θα είναι απλά διαπιστωτική. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και πιθανόν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα διαδικαστικά θέματα ενώ θα τεθούν χρονικά πλαίσια ώστε όσοι πάρουν μετεγγραφή να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο όπως συνέβη το ακαδημαϊκό έτος 2013-14. Δειτε εδω Άνοδος για τις βάσεις 2014 σε 45 σχόλες

www.dikaiologitika.gr

Αμφίπολη :Τα κεφάλια των Σφιγγών βρίσκονται..

Αμφίπολη :Τα κεφάλια των Σφιγγών βρίσκονται.. πίσω

 Για έναν "μοναδικό τάφο όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια", ένα "οικουμενικό μνημείο", μίλησε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, υποδεχόμενη, σήμερα, στην Αρχαία Αμφίπολη, εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά. Βγαίνει ένα μνημείο σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Περιστέρη, ενημερώνοντας για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη του έργου το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επετράπη να φτάσει έως την απαγορευτική μπάρα πριν από την αρχαιολογική ανασκαφή. "Πρέπει οπωσδήποτε η Πολιτεία να αξιοποιήσει την ανασκαφή αυτή στο έπακρο. Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στο έργο σας" υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κ. Χατζησοφιά, ευχαριστώντας την επικεφαλής της ανασκαφής για την ενημέρωση. 

Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά επιβεβαίωσε ότι η περίβολος του ταφικού μνημείου είναι έργο του Δεινοκράτη, όπως και ο τάφος, και χρονολογούνται το 325-300 π.Χ., ενώ διέψευσε τις πληροφορίες περί τριών τάφων, κρυμμένων πίσω από την είσοδο, λέγοντας πως πρόκειται για "παραφιλολογία". Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, η αρχαιολόγος απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι "τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω". Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: "Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης". Διατύπωσε δε, την εκτίμηση πως "είναι δύσκολο να έχει συληθεί ένας τέτοιος τάφος", τονίζοντας παράλληλα πως απαιτείται μεγάλη προσοχή. "Είμαστε σαν τους χειρουργούς. Πάμε σιγά σιγά. Η ανασκαφή θα μας δείξει τι έχουμε μέσα" ανέφερε χαρακτηριστικά

www.dikaiologitika.gr

Αμφίπολη :Δεν έχει συληθεί ο Τάφος

Αμφίπολη :Δεν έχει συληθεί ο Τάφος «Ο τάφος της Αμφίπολης δεν πιστεύω ότι έχει συλληθεί» αποκάλυψε σήμερα το πρωί η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το χώρο των ανασκαφών, καθώς, όπως τόνισε, οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου προστάτευσαν το μνημείο. Η αρχαιολόγος μίλησε σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε την είσοδο της ανασκαφής και ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο. «Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια», τόνισε. «Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου». Νωρίτερα, η κυρία Περιστέρη είχε εκδώσει δελτίο Τύπου με το οποίο ζητούσε ευγενικά από όλους να κάνουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη».

www.dikaiologitika.gr

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πότε ανακοινώνονται οι βασεις 2014

Πότε ανακοινώνονται οι βασεις 2014

Με μικρή καθυστέρηση θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 χωρίς όμως να ευθύνεται το υπουργείο Παιδείας για την μικρή αυτή αναβολή της ανακοίνωσης. Τα μόρια αναμένεται να είναι αυξημένα στις σχολές θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Σε «σφαγή» αριστούχων που έγραψαν καλά αλλά δεν θα καταφέρουν να μπουν στις σχολές πρώτης επιλογής του, οδηγεί η εκτίναξη των βάσεων στις περιζήτητες σχολές.


Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες οι βάσεις 2014 θα ανακοινωθούν από τις 28 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα . Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην Αστυνομία όπου άργησε να εκδώσει την προκήρυξη εισαγωγής των υποψηφίων για τις Αστυνομικές Σχολές . Αναλυτές συγκρίνουν τις βάσεις 2014 με αυτές του 2012 και καλούν τους υποψηφίους να συγκρίνουν τις βαθμολογίες τους με τα μόρια με του εν λόγω έτους. Οι βάσεις δεν αναμένεται να ανέβουν εξίσου σε όλες τις σχολές Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για αύξηση σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, με αρκετές σχολές να μην πέφτουν και να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα. Ελάχιστες θα είναι αυτές που αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρει να ανακοινώσει τις βάσεις στα συνηθισμένα χρονικά πλαίσια αν και φέτος οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν πιο αργά ενώ καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομίας.
Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο έτος οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, το 2012 στις 27 Αυγούστου , το 2011 στις 29 Αυγούστου και το 2010 στις 25 Αυγούστου. Την τελευταία, λοιπόν εβδομάδα του Αυγούστου θα μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η αδιοριστία των δασκάλων και των νηπιαγωγών φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την άνοδο των εν λόγω τμημάτων στα οποία αναμένεται πτώση των βάσεων κυρίως στα περιφερειακά τμήματα που μπορεί να φθάσει έως και τα 300 μόρια. Άνοδος αναμένεται στις Νομικές Σχολές η οποία θα κυμανθεί στα 100-250 μόρια. Τα τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να ψηλώσουν ελαφρά τη βάση εισαγωγής τους ενώ μικρή άνοδο της τάξης των 100 μορίων περιμένουν οι ειδικοί στα τμήματα Φιλολογίας και τα Ιστορικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
2ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να ξεπεράσει τα 600-700 μόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ άνοδος αναμένεται και στα τμήματα της Γεωπονίας που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή πολλών υποψηφίων σε αυτά. Πιθανόν να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων σε χαμηλόβαθμα τμήματα χωρίς τη δυνατότητα μετεγγραφής.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Σημαντική άνοδος αναμένεται στα τμήματα της Ιατρικής όλων των πόλεων ενώ πιθανόν είναι η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη να διαμορφώσει τη βάση της πάνω από τα 18.500 μόρια. Άνοδος της τάξης των 500 μορίων εκτιμάται για τα τμήματα Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής ενώ φαίνεται ότι και στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουμε αύξηση των βάσεων. Όσον αφορά τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις τους.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών που δηλώνονται κατά κόρον από τους μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Όπως έχει γράψει το news.gr τα τμήματα αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις τους κατά 700-900 μόρια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Ανοδική στα κεντρικά οικονομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και καθοδική στα τμήματα της περιφέρειας. Στα τελευταία αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια. Όσον αφορά τα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ ίσως παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν υποψήφιο με βαθμολογίες κοντά στο 0 ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των βάσεων που πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και τα 2000 μόρια. Ο λόγος δεν είναι τόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων όσο ο μικρός αριθμός όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Μετεγγραφές
Όσον αφορά τις μετεγγραφές των υποψηφίων που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ο Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει ότι θα είναι ελεύθερες και η απόφαση των τμημάτων θα είναι απλά διαπιστωτική. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και πιθανόν μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα διαδικαστικά θέματα ενώ θα τεθούν χρονικά πλαίσια ώστε όσοι πάρουν μετεγγραφή να μη χάσουν το πρώτο εξάμηνο όπως συνέβη το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

πηγη dikaiologitika.gr

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Γιατί καθυστερεί η απόφαση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Γιατί καθυστερεί η απόφαση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τον κίνδυνο να μπλέξουν άσχημα στα «γρανάζια» του ΕΝΦΙΑ αντιμετωπίζουν οι φτωχοί, τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν απαλλαγή από το φόρο, όπως ίσχυε και στην περίπτωση του «ΕΕΤΗΔΕ».

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση της απαραίτητης απόφασης για την απαλλαγή ή την πληρωμή μειωμένου ΕΝΦΙΑ , κρατούν σε αναμμένα κάρβουνα τους υπόχρεους, οι οποίοι περιμένουν με το εκκαθαριστικό στο χέρι, την απόφαση για τις απαλλαγές.
Με δεδομένο ότι μετα την παράταση που δόθηκε  ,η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται, οι υπόχρεοι των ειδικών κατηγοριών να κληθούν να πληρώσουν τη δόση και στη συνέχεια να βρουν άκρη με τη γραφειοκρατία των εφοριών και του υπουργείου Οικονομικών δημιουργώντας και πάλι τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία στις ΔΟΥ
Βασικό εμπόδιο για την έκδοση της απόφασης αποτελεί και η αδυναμία που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των Ασφαλιστικών Ταμείων, να διασταυρώσουν τα στοιχεία για τις οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για την απαλλαγή από το φόρο ή για τη μείωση του κατά 50%.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) ώστε να πιστοποιήσει ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες.
Η ΓΓΔΕ πρέπει να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσοι και ποιοι είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να αξιολογούνται άμεσα οι αιτήσεις απαλλαγής οι οποίες- εκτός απροόπτου-θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους για να αποφευχθούν οι ουρές στις εφορίες.
Ποια είναι τα κριτήρια απαλλαγής
Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει πολύ αυστηρά κριτήρια ώστε να ελαχιστοποιεί τον αριθμό των δικαιούχων, σε αντίθεση με το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ που είχε σαφώς πιο ευνοϊκά κριτήρια.
Η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία είναι μια μόνο από τις προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγών.
Προβλέπει επίσης ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία επιφάνειας έως 150 τετραγωνικών μέτρων, εισόδημα ως 9.000 ευρώ (ή 12.000 αν είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο/ τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος), δικαιούνται μειωμένο ΕΝΦΙΑ.
Στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα μείωση στο 50%.
Οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι πάντως ιδιαίτερα περιορισμένες λόγω του κριτηρίου της μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών δεδομένου ότι οι .μισοί Έλληνες χρωστάνε στο Δημόσιο είτε από φόρους είτε από ασφαλιστικές εισφορές.
Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πάντως ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια εμπλοκή, η οποία θα έβαζε σε περιπέτειες τις οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό προχωράει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τους δικαιούχους, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο της προσκόμισης ορισμένων δικαιολογητικών στην εφορία.
Ποιες είναι οι αλλαγές που θα γίνουν
Το μείζον θέμα του ΕΝΦΙΑ και οι «διορθωτικές» αλλαγές κυρίως για τους εκτός αντικειμενικού συστήματος οικισμούς, θα συζητηθούν στην προγραμματισμένη για αύριο το πρωί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και τους επιφορτισμένους με το θέμα συνεργάτες του.
Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να προωθηθεί σύντομα η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και να επανεκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
πηγη dikaiologitika.gr

Δευτέρα 25/8 η ανακοίνωση της ημερομηνίας για τις βάσεις 2014

Δευτέρα 25/8 η ανακοίνωση της ημερομηνίας για τις βάσεις 2014

 Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση του την Δευτέρα 25/8 θα ανακοινώσει την ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οιβάσεις 2014 για την εισαγωγή των υποψηφίων των Παννελαδικών εξετάσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Αυτό έκανε γνωστό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζής. Ειδικότερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζής δήλωσε σήμερα ότι μέχρι την Παρασκευή 29/8 οι βάσεις 2014 θα είναι αναρτημένες στα σχολεία ενώ την ημερομηνία της ανακοίνωσης θα γνωστοποιήσει το υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα με ανακοίνωση του.Πιθανότερο είναι οι βάσεις να ανακοινωθούν την Πέμπτη 28 Αυγούστου ή το αργότερο της Παρασκευή 29 Αυγούστου

 Ο Γενικός Γραμματέας σύμφωνα με το dikaiologitika.gr έκανε γνωστό επίσης ότι αυτή τη στιγμή η διεύθυνση μηχανοργάνωσης του Υπουργείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των βάσεων και δεν μπορούν να υπάρχουν εκτιμήσεις για το ποια μέρα θα ανακοινωθούν.

 Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις του 2014:
1ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 1ο επιστημονικό πεδίο η αδιοριστία των δασκάλων και των νηπιαγωγών φαίνεται να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την άνοδο των εν λόγω τμημάτων στα οποία αναμένεται πτώση των βάσεων κυρίως στα περιφερειακά τμήματα που μπορεί να φθάσει έως και τα 300 μόρια. Άνοδος αναμένεται στις Νομικές Σχολές η οποία θα κυμανθεί στα 100-250 μόρια. Τα τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να ψηλώσουν ελαφρά τη βάση εισαγωγής τους ενώ μικρή άνοδο της τάξης των 100 μορίων περιμένουν οι ειδικοί στα τμήματα Φιλολογίας και τα Ιστορικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 2ο Επιστημονικό Πεδίο

 Στο 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα φυσικομαθηματικά τμήματα που πιθανόν να ξεπεράσει τα 600-700 μόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ άνοδος αναμένεται και στα τμήματα της Γεωπονίας που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή πολλών υποψηφίων σε αυτά. Πιθανόν να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων σε χαμηλόβαθμα τμήματα χωρίς τη δυνατότητα μετεγγραφής.

3ο Επιστημονικό Πεδίο Σημαντική άνοδος αναμένεται στα τμήματα της Ιατρικής όλων των πόλεων ενώ πιθανόν είναι η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη να διαμορφώσει τη βάση της πάνω από τα 18.500 μόρια. Άνοδος της τάξης των 500 μορίων εκτιμάται για τα τμήματα Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής ενώ φαίνεται ότι και στα υπόλοιπα τμήματα θα έχουμε αύξηση των βάσεων. Όσον αφορά τα δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτά της Φυσικοθεραπείας και της Εργοθεραπείας εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις τους.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος των βάσεων στα τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών που δηλώνονται κατά κόρον από τους μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Όπως έχει γράψει το news.gr τα τμήματα αυτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιθανόν να εκτοξεύσουν τις βάσεις τους κατά 700-900 μόρια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική άνοδος αναμένεται και στα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα όπως είναι των Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ναυπηγών και των Τοπογράφων Μηχανικών.

5ο Επιστημονικό Πεδίο Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυο τάσεις των βάσεων. Ανοδική στα κεντρικά οικονομικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και καθοδική στα τμήματα της περιφέρειας. Στα τελευταία αναμένεται πτώση που πιθανόν να φθάσει και τα 1000 μόρια. Όσον αφορά τα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ ίσως παρατηρηθεί το φαινόμενο να εισαχθούν υποψήφιο με βαθμολογίες κοντά στο 0 ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των βάσεων που πιθανόν να ξεπεράσει ακόμα και τα 2000 μόρια. Ο λόγος δεν είναι τόσο οι επιδόσεις των υποψηφίων όσο ο μικρός αριθμός όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

www.dikaiologitika.gr

ΕΝΦΙΑ σε αναμονή για τα νέα εκκαθαριστικά στο taxis

ΕΝΦΙΑ σε αναμονή για τα νέα εκκαθαριστικά στο taxis

 Ανατροπή δεδομένων για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στοTaxisnet φέρνει η πρόσθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει την αποπληρωμή του φόρου ακινήτων σε 6 ως 7 δόσεις, μετά το «πράσινο φως» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και αποπληρωμή έως τον Μάρτιο του 2015 . Τα εκκαθαριστικά που έχουν αναρτηθεί στο Taxis έχουν υπολογίσει την πληρωμή του φόρου σε 5 δόσεις έως τα τέλη του χρόνου. Έτσι για να γίνει πληρωμή σε 6 ή 7 δόσεις μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά για όλους. Στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις όποιες αλλαγές αποφασιστούν για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Τα ποσά που αναγράφονται στα υφιστάμενα εκκαθαριστικά θα αλλάξουν και οι θα αναρτηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Έτσι οι πολίτες θα έχουν περιθώριο 10 ημερών για να πληρώσουν την πρώτη δόση έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Πάντως οι κυριότερες αλλαγές θα αφορούν την περιφέρεια και όχι τα αστικά κέντρα όπου το τελικό ποσό δεν θα αλλάξει, εκτός και αν υπάρξουν ρυθμίσεις για τα κενά διαμερίσματα.

www.dikaiologitika.gr

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Μεγάλη άνοδος των βάσεων

Μεγάλη άνοδος των βάσεων

Οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα φέρουν τη μεγάλη άνοδο των βάσεων, που όλοι φοβόμαστε. Είναι, όμως, τόσο μεγάλη η διαφορά στις επιδόσεις από πέρυσι, που αρκεί να αναφέρουμε δύο παραδείγματα: στα Μαθηματικά της θετικής κατεύθυνσης οι αριστούχοι από 2,47% το 2013 εκτοξεύτηκαν στο 15,12% και στα Αρχαία της θεωρητικής κατεύθυνσης, από 1,7% πέρυσι, οι αριστούχοι φέτος έφτασαν το 5%. Συνολικά σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα είχαμε καλύτερες επιδόσεις. Σ' αυτόν ακριβώς το λόγο θα οφείλεται η αναμενόμενη μεγάλη άνοδος των βάσεων.



Η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των βάσεων έλαβε υπόψη της τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις αλλαγές στις θέσεις των εισακτέων, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών. Δεν μπορεί να λάβει υπόψη της τις επιθυμίες των υποψηφίων, που μαθαίνουμε κάθε χρόνο μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Οι μεταβολές στις επιθυμίες των υποψηφίων είναι υπεύθυνες για τις εκπλήξεις που δημιουργούνται κάθε χρόνο, ανεβάζοντας τις βάσεις σε κάποια τμήματα και κατεβάζοντάς τες σε κάποια άλλα, περισσότερο από όσο θα δικαιολογούσαν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Οι εκτιμήσεις μας για τις βάσεις έχουν στόχο απόκλισης μέχρι 100 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές. Στις χαμηλόβαθμες δεν είναι δυνατόν να γίνει ακριβής εκτίμηση, αφού αυτές οι σχολές θα συμπληρώσουν τις θέσεις τους όταν γεμίσουν οι θέσεις στις περιζήτητες σχολές. Αρα μόνο ως ενδεικτικές μπορούν να ληφθούν υπόψη.



Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου. Φέτος, όμως, η Αστυνομία καθυστέρησε πολύ την έκδοση της προκήρυξής της, με αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να πάει πίσω. Να σημειώσουμε ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις των αστυνομικών, στρατιωτικών και των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού, δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων που θα οδηγήσει στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Ας ελπίσουμε ότι την καθυστέρηση των 10 ημερών στην έκδοση της προκήρυξης της Αστυνομίας θα την καλύψει το υπουργείο Παιδείας και τα αποτελέσματα θα βγουν στην ώρα τους

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν ανοίγουν αμέσως τον τάφο της Αμφίπολης

Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν ανοίγουν αμέσως τον τάφο της Αμφίπολης "Γιατί οι αρχαιολόγοι δεν ανοίγουν αμέσως τον τάφο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ώστε να δούμε τι έχει μέσα;". Είναι μια ερώτηση που τίθεται τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ανασκαφή. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι και ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει χρηματίσει υπουργός Πολιτισμού, και ο νυν υπουργός Κ. Τασούλας συστήνουν υπομονή μέχρις ότου ο τάφος ανοίξει με αρχαιολογικό τρόπο. Όπως δημοσιεύει σήμερα το "Έθνος", αυτήν τη στιγμή η ανασκαφική ομάδα έχει σκάψει σχεδόν ολόκληρη την ταφική οδό, πλάτους 4,5 μ., και έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής 13 σκαλοπάτια που οδηγούν κατηφορικά στην είσοδο. Η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος. Τι μπορούν να βρουν εκεί; Κατάλοιπα («σκουπίδια») από διαβάτες που τον περπάτησαν αλλά και υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Αν βρεθούν στοιχεία από τα πρώτα, θα βοηθήσουν στη διερεύνηση της ταυτότητας του νεκρού. Τα δεύτερα θα καθοδηγήσουν τους επιστήμονες στη χρονολόγηση του τάφου. Οταν η ανασκαφή στο σημείο εκείνο ολοκληρωθεί ή και ταυτόχρονα με τη συνέχισή της, θα πρέπει να διαλυθεί με ανασκαφικό τρόπο ο τοίχος που εντοπίσθηκε. Εχει κατασκευαστεί μετά την ταφή του νεκρού και προστατεύει το οικοδόμημα. Η διάλυση γίνεται πέτρα πέτρα και κάθε κομμάτι καταγράφεται, σχεδιάζεται, παίρνει αρίθμηση, τεκμηριώνεται. Με την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης του τοίχου αρχίζει το επόμενο βήμα. Αν δεν υπάρχει από πίσω κάποιο άλλο κατασκεύασμα, τότε οι ανασκαφείς αναμένεται να βρεθούν μπροστά στην είσοδο, την οποία θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι με ανασκαφικό τρόπο. Δηλαδή με προσοχή, καταγραφή, τεκμηρίωση, αρίθμηση.

www.dikaiologitika.gr

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Με μικρή καθυστέρηση θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014

 Με μικρή καθυστέρηση θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2014 χωρίς όμως να ευθύνεται το υπουργείο Παιδείας για την μικρή αυτή αναβολή της ανακοίνωσης. Τα μόρια αναμένεται να είναι αυξημένα στις σχολές θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr οι βάσεις 2014 θα ανακοινωθούν από τις 28 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα .

 Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην Αστυνομία όπου άργησε να εκδόσει την προκήρυξη εισαγωγής των υποψηφίων για τις Αστυνομικές Σχολές . Αναλυτές συγκρίνουν τις βάσεις 2014 με αυτές του 2012 και καλούν τους υποψηφίους να συγκρίνουν τις βαθμολογίες τους με τα μόρια με του εν λόγω έτους. Οι βάσεις δεν αναμένεται να ανέβουν εξίσου σε όλες τις σχολές Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για αύξηση σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, με αρκετές σχολές να μην πέφτουν και να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα.

Ελάχιστες θα είναι αυτές που αναμένεται να κινηθούν πτωτικά. Αναλυτικά: Στο πρώτο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση από 100 έως και 300 μόρια για τις παιδαγωγικές σχολές ενώ ανοδικά έως και 200 μόρια θα κινηθούν οι Νομικές σχολές. Στο δεύτερο πεδίο και στις φυσικομαθηματικές σχολές αλλά και στις σχολές της πληροφορικής αναμένεται σημαντική αύξηση των μορίων. Σημειώνεται ότι αναμένεται σημαντική αύξηση ακόμη και στις σχολές της περιφέρειας. Για το τρίτο πεδίο αυξητικά αναμένεται να κινηθούν οι περιζήτητες σχολές της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής αλλά και της Φαρμακευτικής. Για το τέταρτο πεδίο οι στρατιωτικές σχολές αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα σε αντίθεση με τις πολυτεχνικές σχολές που αναμένεται να αυξηθούν. Τέλος, στο πέμπτο πεδίο οι βάσεις των Οικονομικών σχολών αναμένεται να κινηθούν και αυτές στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα Η απελευθέρωση των μετεγγραφών αποτελεί τον φετινό αστάθμητο παράγοντα για την διαμόρφωση των βάσεων στα επιστημονικά πεδία. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν οι προτιμήσεις των υποψηφίων, οι υψηλές επιδόσεις των μαθητών και οι θέσεις ανά σχολή. Το 2014 σύμφωνα θα είναι μια δύσκολη χρονιά σχεδόν για το σύνολο των υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και κυρίως για όσους επιθυμούν να βρεθούν σε Σχολές μεσαίες και υψηλόβαθμες.

 Αυτές οι Σχολές, περίπου 45 στο σύνολό τους, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα έχουν εκτόξευση μορίων, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν κατά πολύ και τα 600-700. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία η εικόνα φαίνεται πως θα διαμορφωθεί ανοδικά σχεδόν σε όλες τις Σχολές και αν υπάρχει «κάθοδος» μορίων σε κάποιες, αυτό θα επηρεαστεί αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές που έκανε φέτος ο κύριος όγκος των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο του αλλά και από τις επιλογές των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί κ.ά.) όσον αφορά κυρίως τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι Σχολές που επέλεξαν, αφού ο νόμος τους έδωσε το δικαίωμα της ελεύθερης μετεγγραφής.

Διαβάστε περισσότερα για τις βάσεις 2014

Το taxisnet δεν ''γνωρίζει'' για την παράταση του ΕΝΦΙΑ

 Αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει επίσημα την παράταση πληρωμής της πρώτης δόσης για τον ΕΝΦΙΑ από τέλη Αυγούστου στα τέλη του Σεπτεμβρίου το Taxisnet δεν έχει ενημερωθεί και στους υπόχρεους αναφέρει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλος του μήνα. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι αν και ξέρουν ότι έχει δοθεί παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς τους λογαριασμούς του taxisnet αναγράφετε ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου η 31η Αυγούστου. 

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επίσημα από την προηγούμενη εβδομάδα την παράταση της πληρωμής έως τέλος Σεπτεμβρίου ώστε να γίνει η νέα διορθωμένη εκκαθάριση μετά τα πολλά και ακραία λάθη που παρουσιάστηκαν στα εκκαθαριστικά. Αυτή η παράληψη φέρνει σύγχυση στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού δεν ξέρουν τι ισχύει. Το υπουργείο Οικονομικών για να αλλάξει την καταληκτική ημερομηνία πρέπει να εκδώσει απόφαση για την παράταση κάτι όμως ου δεν το έχει κάνει ακόμη ,ενώ η νέα απόφαση για τον διορθωμένο υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί 28 έως 29 Αυγούστου. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να αγνοούν την καταληκτική ημερομηνία που αναγράφει το Taxisnet και να περιμένουν τις νέες αποφάσεις . 

Τι έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Οικονομικών 1. Πότε θα πρέπει να πληρώσουμε την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ; Η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου, ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν θα παραταθεί και η προθεσμία για την αποπληρωμή του φόρου. Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει αλλαγή νόμου, η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε τέσσερις δόσεις εκ των οποίων η μία διπλή. 

Το ευνοϊκό σενάριο για τους φορολογούμενους, προβλέπει ότι θα αλλάξει ο νόμος και θα δοθεί δυνατότητα ο φόρος να αποπληρωθεί σε έξι δόσεις. Έτσι, θα φτάσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. 2. Η βεβαίωση πληρωμής που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο θα ισχύσει; Λογικά θα εκδοθεί καινούργια βεβαίωση για το σύνολο των φορολογουμένων καθώς από τη στιγμή που αναβλήθηκε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, οι υφιστάμενες βεβαιώσεις δεν λένε την αλήθεια. 3. Για ποια ακίνητα θα διορθωθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου; Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή, θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου για τα ακίνητα που βρίσκονται σε 4000 οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά εντός σχεδίου. 4. Ποια θα είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού; Σύμφωνα πάντοτε με τις ανακοινώσεις Χαρδούβελη, θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Τι συνέβη πέρυσι; Σε 457 περιοχές της χώρας, χρησιμοποιήθηκαν τιμές ζώνης που καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ενώ σε άλλες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία των Δ.Ο.Υ. 5. Ευνοεί αυτή η αλλαγή τους ιδιοκτήτες; Ναι καθώς με βάση τον νόμο του ΕΝΦΙΑ, οι φόροι στα ακίνητα εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, προσδιορίστηκαν με βάση τη χαμηλότερη τιμή του δήμου ή της περιφέρειας, δηλαδή τη χαμηλότερη τιμή του αντικειμενικού συστήματος στην ευρύτερη περιοχή. Οι τιμές του αντικειμενικού συστήματος, ήταν ακόμη και 10πλάσιες σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013. 6. Πρέπει να τυπώσουμε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη αναρτηθεί ή θα αλλάξει ούτως ή άλλως; Θα πρέπει να πάρετε στα χέρια σας το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ καθώς μόνο έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε τα στοιχεία των ακινήτων σας βάσει των οποίων το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τον φόρο. Είναι γεγονός ότι για κάποια ακίνητα θα αλλάξει η διαδικασία υπολογισμού του φόρου. Ωστόσο, θα πρέπει να εντοπίσετε τυχόν δικά σας λάθη όπως η μη αναγραφή του ορόφου, η εμφάνιση του οικοπέδου στα διαμερίσματα πολυκατοικιών, η μη αναγραφή των προσόψεων ενός οικοπέδου κλπ. Επίσης, θα πρέπει να διερευνήσετε αν η εφορία έχει αντιμετωπίσει ως μη δηλωθέν κάποιο ακίνητο σας επειδή δεν έχει όλα τα στοιχεία για να υπολογίσει τον φόρο. 7. Πώς θα διορθωθούν τα λάθη που θα εντοπίσουμε στο εκκαθαριστικό μας; Χρονικό περιθώριο για τη διόρθωση του λάθους υπάρχει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Διορθώσεις θα γίνονται και μετά τις 30 Νοεμβρίου αλλά αν περάσει το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, η εφορία θα αρχίσει να υπολογίζει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση, η εφορία θα κάνει νέα εκκαθάριση. 8. Ποιες κοινωνικές ομάδες δικαιούνται έκπτωσης φόρου; Τις περιγράφει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ. Έκπτωση 50% δικαιούνται οι φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ εφόσον η επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ειδικά για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει στο 100% εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. 9. Πώς θα αναγνωριστεί η έκπτωση ή η απαλλαγή φόρου; Θα εκδοθεί σχετική απόφαση από τη γ.γ δημοσίων εσόδων. Αναμένεται μέσα στον Αύγουστο. Με την απόφαση θα καθοριστεί αν θα πρέπει κάποιος να πάει στην εφορία ή όχι προκειμένου να τύχει της έκπτωσης ή της απαλλαγής. 10. Φόρος επιβλήθηκε και στις επιχειρήσεις. Υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτές; Ο νόμος προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν αναβολή στην πληρωμή του φόρου για τρία χρόνια μέσα στη 10ετία.

www.dikaiologitika.gr