Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων 2013


πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων 2013


Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους από ΥΠΑΑΤ & ΟΠΕΚΕΠΕ
 
Το Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και περιλαμβάνει βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τρόφιμα (ενδεικτικά : ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί).
Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και είναι συνχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα.
Η συμμετοχή του κάθε κράτους μέλους είναι εθελοντική. Τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν, κοινοποιούν κάθε χρόνο την πρόθεσή τους στην Επιτροπή σύμφωνα με τις διαπιστωθείσες ανάγκες τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πρόγραμμα του 2012 συμμετέχουν 20 κράτη μέλη.
 
Στόχοι του Προγράμματος
 
Το Πρόγραμμα έχει δύο στόχους:

-ένα στόχο αγοράς-σταθεροποίηση των αγορών και διασφάλιση λογικών τιμών για τα αγαθά που προσφέρονται στους καταναλωτές
-ένα στόχο κοινωνικό-συμβολή στην κάλυψη βασικών αναγκών διατροφής των κοινωνικά ευπαθών ομάδων μέσω διάθεσης σε αυτές τροφίμων που προέρχονται από τα αποθέματα παρέμβασης της Ε.Ε. ή συμπληρωματικά από την αγορά.
Αυτό αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη ότι η κοινή αγροτική πολιτική δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πέρα από το όφελος που απολαμβάνουν οι τελικοί δικαιούχοι, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων επηρεάζει θετικά σημαντικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.
 
Διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος
  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει και δημοσιεύει Κανονισμό περί κατανομής των χρηματοδοτικών πόρων στα κράτη - μέλη που συμμετέχουν στο ετήσιο πρόγραμμα .
  2. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ προβαίνουν σε έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για κάθε προϊόν που θα διανεμηθεί, στις οποίες καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος.
  3. Προκηρύσσονται διαγωνισμοί με σκοπό την ανάδειξη και επιλογή των αναδόχων του Προγράμματος της διανομής κάθε προϊόντος.
  4. Υπογράφονται οι συμβάσεις με τους αναδόχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την προμήθεια των προϊόντων και τη μεταφορά και διανομή τους στους φορείς υλοποίησης.
  5. Η υπ’ αριθμ 279/23460/2013 (ΦΕΚ 414/Β΄/22-02-2013) ΚΥΑ καθορίζει τα κριτήρια επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής Τροφίμων. Σύμφωνα με αυτή οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι υπεύθυνες για την παραλαβή των αιτήσεων και τυχόν ενστάσεων. Οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών των φορέων εκπροσώπησης και των τελικών δικαιούχων γίνονται κατά τα χρονικά διαστήματα που ορίζει η εν λόγω ΚΥΑ, εκτός και αν τροποποιούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  6. Οι οικείες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ελέγχουν την πληρότητα και την εγκυρότητα των δικαιολογητικών των αιτήσεων συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, προτού υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τις λίστες των εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης και των τελικών δικαιούχων.
  7. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβιβάζει το συγκεντρωτικό μητρώο τελικών δικαιούχων της επικράτειας στη Δ/νση Εφαρμογών Η/Υ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών για διασταύρωση των στοιχείων τους, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος της Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας της 279/23460/2013 ΚΥΑ.
  8. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών καταρτίζει τον προσωρινό πίνακα τελικών δικαιούχων και μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ προωθείται στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.
  9. Μετά την οριστικοποίηση των πινάκων των επιλέξιμων φορέων και τελικών δικαιούχων κατανέμονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εκάστοτε προς διανομή ποσότητες τροφίμων ανά φορέα εκπροσώπησης και κατά κατηγορία τελικών δικαιούχων και ξεκινάει η διαδικασία διανομής των τροφίμων από τις ανάδοχες εταιρείες.
Φορείς υλοποίησης & τελικοί δικαιούχοι
 
Σύμφωνα με την 279/23460/2013 (ΦΕΚ 414/Β΄/ 22-02-2013) ΚΥΑ «Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησής τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε.», ως φορείς υλοποίησης ορίζονται:
  1. Οι Δήμοι όλης της χώρας
  2. Τα ΝΠΔΔ στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγεται η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Μονάδες Κοινωνικής φροντίδας, Δημοτικά Γηροκομεία, Βρεφοκομεία κ.α.)
  3. 3. Τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα οποία, είτε βάσει των καταστατικών τους διατάξεων, είτε βάσει των τεκμηριωμένων δράσεων/ενεργειών τους κατά τα δύο τουλάχιστον προηγούμενα έτη να προκύπτει φιλανθρωπική δραστηριότητα (π.χ. Σύλλογοι, Σωματεία, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ΟΤΑ α΄ βαθμού, ΜΚΟ, κ.α.).
  4. Οι Ιερείς Μητροπόλεις της χώρας για την άσκηση του φιλανθρωπικού έργου των ενοριών τους.
Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3, που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 4 της 279/23460/2013 (ΦΕΚ 414/Β΄/ 22-02-2013) ΚΥΑ.
 
Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013
Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013 θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 807/2010 και 1020/2012 της Επιτροπής.
 
Σχετικά Αρχεία
 
0 KYA_279_23460(ΦΕΚ 414/Β/2013):Κριτήρια επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης
0 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_732/01-03-2012:Παράταση προβλεπόμενων προθεσμιών
0 Κανονισμός Επιτροπής 562/2011
0 Κανονισμός Επιτροπής 807/2010
0 Κανονισμός Επιτροπής 208/2012
0 Κανονισμός Επιτροπής 121/2012
0 Κανονισμός Επιτροπής 1234/2007
0 ΚΥΑ 22830 (ΦΕΚ 660/Β/2011): Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων διανομής τροφίμων
0 ΚΥΑ 1050-35173 :Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν διανομής τυριού Π.Ο.Π
0 ΚΥΑ 1399-49356 :Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν διανομής τυριού Π.Ο.Π
0 ΚΥΑ 545-49346:Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν διανομής ρυζιού parboiled, ζυμαρικών και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου

Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Κοινότητας για το 2013
Το ενωσιακό «πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της Κοινότητας» (Most Deprived Persons) εφαρμόζεται από το 1987 στην Κοινότητα με τη συμμετοχή των κρατών-μελών να είναι εθελοντική. Είναι ένα πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εκάστοτε κράτος μέλος που συμμετέχει σε αυτό.
Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος σε κοινωνικό επίπεδο είναι η ευημερία των απόρων της Κοινότητας.
Η χώρα μας συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 με αρμόδια αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.).
Τα είδη διατροφής διανέμονται δωρεάν στους τελικούς δικαιούχους (απόρους) της χώρας μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων (φορέων εκπροσώπησης) και αφορούν ενδεικτικά: ρύζι, ζυμαρικά, ελαιόλαδο και τυροκομικά προϊόντα.
Το νομοθετικό πλαίσιο (εθνικό και κοινοτικό) που διέπει το πρόγραμμα, καθώς και οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό παρατίθενται κατωτέρω:
  • Καν.(ΕΕ) 1020/2012 της Επιτροπής "σχετικά με την έγκριση σχεδίου κατανομής στα κράτη μέλη, των πόρων που θα καταλογιστούν στο οικονομικό έτος 2013 για τη χορήγηση τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 807/2010" 
  • KYA 279/23460 "Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε."(ΦΕΚ 414Β/22-02-2013)
  • ΚΥΑ 258/31644 "Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής των προγραμμάτων δωρεάν διανομής ζυμαρικών, ρυζιού και ελαιολάδου, σε άπορους της χώρας βάσει προγράμματος της Ε.Ε., έτους 2013." (ΦΕΚ 584/13-03-2013)
  • ΚΥΑ 455/22800/28.02.13 Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν διανομής τυριών ΠΟΠ σε απόρους της χώρας βάσει προγράμματος της Ε.Ε
Διακήρυξη διαγωνισμού για τη κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ
Διακήρυξη διαγωνισμού για το κασέρι  ΠΟΠ
Διακήρυξη διαγωνισμού για τη φέτα ΠΟΠ
Διακήρυξη Διαγωνισμού για τη γραβιέρα Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου