Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί το χαράτσι του 2013


 Με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί το χαράτσι του 2013

Με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί το «χαράτσι» του 2013, για να μην εξανεμιστεί το μικρό «όφελος» που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων, από την οριζόντια μείωση κατά 15% που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει καταλήξει σ' αυτή την απόφαση, και πλέον βάζει πλώρη για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014, με βάση, όμως, τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα οριστούν τους επόμενους μήνες.

Με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών Κεντρική Επιτροπή Καθορισμού Αντικειμενικών Αξιών, η οποία:

* Θα λάβει υπόψη τις πραγματικές τιμές των ακινήτων, όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2005, από τις Επιτροπές αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που είχαν συσταθεί από την τότε ηγεσία του υπουργείου.

* Πάνω σε αυτές τις «πραγματικές τιμές του 2005», η Επιτροπή, θα εφαρμόσει συγκεκριμένους «δείκτες», οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες ποσοστιαίες μεταβολές που επήλθαν από το 2005 μέχρι το 2013 στις αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Με την εφαρμογή των δεικτών αυτών θα προκύψουν οι εκτιμώμενες νέες πραγματικές τιμές που ισχύουν φέτος. Παράλληλα, η Επιτροπή θα εφαρμόσει την ίδια διαδικασία αναγωγής και επί των πραγματικών τιμών που είχαν συλλέξει οι εν ενεργεία επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών από το 2009 και μετά.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στη σύνθεση όλων των παραπάνω τιμών που θα έχει υπολογίσει, ώστε να προκύψουν οι νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης, δηλαδή οι νέες τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. που θα λαμβάνονται υπόψη για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων όλης της χώρας.

Όμως οι τιμές αυτές δεν θα ισχύσουν για το φετινό ΕΕΤΗΔΕ, αλλά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου