Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Νέο «φίλτρο» στις επιστροφές ΦΠΑ δημιουργεί καθυστερήσεις στην πληρωμή, ενώ τις περισσότερες φορές έχει ως συνέπεια τη μείωση του ποσού που δικαιούται ο κάθε αγρότης

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε υποχρεωτική η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας για όλες τις πληρωμές άνω των 3.000 ευρώ σε δικαιούχους προγραμμάτων.

Τι σημαίνει αυτό; Από «χίλια κόσκινα» περνάει η πλέον η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, καθώς στις γνωστές μέχρι σήμερα καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες προστίθεται και το «φίλτρο» που σχετίζει την επιστροφή φόρου με βάση την ασφαλιζόμενη αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ.

Έτσι, αν το προϊόν (π.χ. βαμβάκι) ασφαλίζεται για 350 κιλά μέση στρεμματική απόδοση και η πραγματική παραγωγή (βάση τιμολογίων πώλησης) ανέρχεται σε 500 κιλά το στρέμμα, τότε ο παραγωγός θα πληρωθεί άμεσα ΦΠΑ για τα 350 κιλά και για τα υπόλοιπα 150 θα πρέπει να προσκομίσει πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία.

Στόχος του νέου μέτρου, βέβαια, είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων, αλλά με αυτό τον τρόπο πλήττονται οι πραγματικοί παραγωγοί, οι οποίοι αργούν να λάβουν την επιστροφή του ΦΠΑ


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου